Truskawkowe wariacje cz. 2: domowa galaretka z owocami
Z truskawek pozostałych po zrobieniu galaretki można zrobić pyszny dżem. Przepis na truskawki zamknięte w słoiku znajdziecie w poprzednim kuchennym wpisie.
Galaretka z truskawkami: składniki- truskawki – 1kg
- cukier – 1 szklanka
- żelatyna – 6 łyżeczek
- śmietanka słodka do ubijania 30% – 1 opakowanie
- cukier – 1/3 szklanki
1.Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
2. Około 2/3 truskawek wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu ok. pół godziny, uważając, aby sok nie wykipiał!
3. W tym czasie resztę truskawek kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczyń (szklanek, kieliszków, kokilek – wg upodobania i zawartości kuchennych półek).
4. Odlewamy sok z truskawek do osobnego garnka i do gorącego soku wsypujemy żelatynę cały czas mieszając. Mieszamy aż się rozpuści.
5. Studzimy sok z truskawek, a gdy jest już chłodny zalewamy nim przygotowane wcześniej owoce.
6. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
7. Galaretka z owocami świetnie smakuje w towrzystwie śmietny ubitej z cukrem.
Galaretka z owocami to deser, który można podać w szklankach czy kieliszkach, albo osobno, wyciągając przed podaniem na talerzyk. Żeby łatwiej było wyciągnąć galaretkę z naczynia dobrze jest wcześniej wyłożyć je folią spożywczą. Dodatkowo galaretka będzie miała fantazyjne wzorki po podaniu.