Truskawkowa princessa

Truskawkowa princessa

Zdjęcie - Truskawkowa princessa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obiecuję, że to już ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Zresztą sezon powoli dobiega końca, na grządkach zostały te ostatnie moim zdaniem najsłodsze truskawki i trzeba się nimi delektować póki są, co prawda zrobiłam zapas mrożonych ale to już nie to samo co świeże zrywane prosto z krzaczka.

Dobra ja tu o truskawkach się rozpisałam, a Wy pewnie ciekawi jesteście co za ciacho tym razem wymyśliłam. Otóż wyobraźcie sobie mięciutki jasny biszkopt, na którym znajduje się warstwa musu truskawkowego, przykrytego masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady i wiórek kokosowych przykryta herbatnikami oblanymi białą czekoladą. To było przepyszne, lekkie i letnie ciasto, które z powodzeniem możecie przygotować także z mrożonych truskawek. Schłodzone jest dość stabilne i dobrze się kroi, dzięki czemu nie tylko pyszne smakuje ale i efektownie wygląda.

Zapraszam na przepis.

Biszkopt:

  • 4jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Tak przygotowany mus wylewamy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny (żelatyna nie jest niezbędna ale dzięki jej dodaniu ciasto lepiej się kroi)

Dodatkowo:

  • herbatniki
  • 100 g białej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania


Żelatynę zalewamy wodą (4-5 łyżek) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę kruszymy i również rozpuszczamy w kąpieli (najprościej przełożyć ją do metalowej misy i umieścić w garnku z gotującą wodą). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej mascarpone i miksujemy do połączenia, a następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką.

Gotowy krem wykładamy na truskawki, na kremie układamy biszkopty. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią herbatniki, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zdjęcie - Truskawkowa princessa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowa princessa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowa princessa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów