Trojaczek – chleb w 3 smakach
Trojaczek to chleb rozstrzygający spory i łączący przy stole skłóconych bliskich. Rozwiązuje on rodzinne problem, ponieważ jest rodzajem kompromisu.
Jeśli przychodzi czas decyzji jaki upiec lub kupić chleb, a każdy ma ochotę na inny smak to trojaczek jest idealnym wypiekiem, jest on bowiem w trzech smakach. Każdy może skupić się na swoim ulubionym dodatku i mieć swój mały chlebek dla siebie.
Chleb jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ciasto bazuje na tych samych proporcjach, jednak podczas wyrabiania dzieli się je na 3 porcje. Ja wybrałam dodatek maku, sezamu i ziaren słonecznika i każda część chlebka jest właśnie z innym składnikiem.
Mój faworyt to zdecydowanie ziarna słonecznika, a Wasz?:)
Trojaczek – chleb w 3 smakach Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 45 mins Porcje: 3 Składniki- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki drożdży
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki sezamu
- 2 łyżki maku
- garść ziaren słonecznika
- Mąkę przesiewamy do dużej misy, wsypujemy drożdże, cukier, sól.
- Letnią, lecz nie gorącą wodę zaczynamy wlewać do suchych składników, jednocześnie je mieszając (dodajemy całość, zostawiamy 3 łyżki wody). Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć wyrabiamy kulę z ciasta jeszcze 2 minuty.
- Ciasto dzielimy na 3 równej wielkości porcje.
- Do każdej części dodajemy inny składnik, czyli jedna kula – sezam, druga- mak, trzeica – ziarna słonecznika. Dodając składniki do ciasta, dodajemy również po łyżce letniej wody i wyrabiamy ciasta po 3 minuty każdą część.
- Wyrobione kule z ciasta umieszczamy w 3 miskach i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciast, każdą kulę zwilżamy z boku wodą i łączymy je ze sobą (widoczne na zdjęciu). Umieszczamy w okrągłej formie (tortownicy), wysmarowanej odrobiną masła. Formę przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Trojaczki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekam jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Chlebek wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i od razu podajemy, bo najlepiej smakuje po upieczeniu.