Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty


Ostatnio odświeżałam i przypominałam przepis na gołąbki pieczone - klik. Dzisiaj pokazuję jak zrobić tradycyjne, polskie, gotowane gołąbki. Za pierwszym razem ich przygotowanie może nieco przerażać, jest dość czasochłonne, ale uwierzcie praktyka czyni mistrza i za każdym kolejnym razem pójdzie wam lepiej i szybciej :). U mnie w domu do farszu na gołąbki zawsze dawało się surowy ryż, nie ma opcji, żeby przez półtorej godziny gotowania nadal był surowy! To też zaoszczędza odrobinę czasu, bo nie musicie go wcześniej specjalnie gotować i studzić. Bardzo ważne jest ułożenie gołąbków w garnku, jeśli nie będą ułożone dostatecznie ściśle przy sobie, mogą niestety „popłynąć” kiedy zaczną się gotować. Ja w każdą wolną szparkę wciskam jeszcze kawałki liści, na wszelki wypadek :). Podana porcja sosu do tej ilości gołąbków jest spora, jeśli nie jecie dużo sosu, zróbcie połowę porcji. U mnie zawsze jemy go bardzo dużo! :)

Zdjęcie - Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY (ok. 20 sztuk)

Składniki :
2 główki dużej, młodej kapusty
1 ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
100 g surowego ryżu
1 duże jajko sól, pieprz

Sos pomidorowy :
1 ½ l wywaru z gotowania gołąbków
1 l passaty pomidorowej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryk
i sól, pieprz
4 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić tradycyjne gołąbki z młodej kapusty :
Przygotować kapustę : obrać ją z wierzchnich liści, wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować przez 10-15 minut (aż liście zaczną same odchodzić). Jeśli cała kapusta nie jest zakryta wodą, należy ją w połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Sparzoną kapustę wyciągnąć i odstawić do odcedzenia i wystygnięcia. Z ostudzonej kapusty delikatnie ściągać liście i odkładać na duży talerz. Następnie delikatnie odkroić zgrubienie przy każdym liściu.
Przygotować farsz : mięso umieścić w misce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, surowy ryż, jajko oraz 5 łyżeczek soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty, zawijać jak krokiety. Dno dużego garnka wyłożyć nieużytymi, małymi liśćmi kapusty. Na nich ściśle, jeden obok drugiego układać gołąbki zawinięciem do dołu. W wolne miejsca również włożyć liście kapusty. Zalać do przykrycia wodą z gotowania kapusty. Wstawić na małym ogniu, doprowadzić do zagotowania i gotować pod przykryciem przez około 90 minut (lub do miękkości kapusty).
Przygotować sos : do innego garnka odlać 1 ½ l wywaru z gotowania gołąbków, zagotować, wlać passatę, dodać cukier, oregano, słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Posmakować , doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z zimną wodą, tak, żeby nie było grudek (można użyć blendera ręcznego). Mikstura nie może być zbyt gęsta. Wlewać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Ponownie zagotować. Gotowym sosem zalać gołąbki lub przełożyć je do garnka z sosem i chwilę gotować razem. Ściągnąć z palnika.

Kategorie przepisów