Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Tradycyjna sałatka jarzynowa, to klasyczne danie świąteczne, które łączy w sobie gotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, groszek, pietruszkę oraz jajka, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawione solą oraz pieprzem.To sycąca i kolorowa sałatka, która od lat gości na polskich stołach podczas róźnych uroczystości. Często wzbogacana o dodatki, takie jak jabłko czy cebula, stanowi idealny dodatek do innych Jest dość pracochłonna dlatego przygotowuję ją okazjonalnie.
Składniki na tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem:
- 3 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 1 mały ugotowany seler
- 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula
- 3 jajka na twardo
- 1 jabłko
- 1 mała puszka groszku konserwowego/ ugotowany groszek mrożony/ lub kukurydzy
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniakisól i pieprz do smaku
Sos:
- 1 słoik majonezu
- trochę kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy
Jak przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem?
Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, ziemniaki.......wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, jabłko, posiekane jajka oraz osączony groszek.Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz składniki sosu, polej sałatkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce.
Tę sałatkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Po przygotowani, odstaw ją do lodówki, by smaki się przegryzły.