Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie lub nie mamy czasu na jego redukcję, można poratować się gotowym balsamem z octu balsamicznego, który jest już powszechnie dostępny. Zapraszam!

Odrobinę zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazłam tutaj

Zdjęcie - Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1-2 dojrzałe awokado
  • odrobinę soku z cytryny do skropienia awokado
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ szklanki octu balsamicznego lub gotowy balsam z octu balsamicznego do skropienia
  • 1-2 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub 2-3 świeże bułki, podpieczone  tosterze
  • 1-2 garście rukoli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż miąższ awokado w małej miseczce i rozetrzyj widelcem do otrzymana jednolitej pasty. Skrop sokiem z cytryny, dodaj czosnek granulowanyni wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Wlej do małego rondelka ocet balsamiczny i gotuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji syropu.
  3. Rozsmaruj na tostach pastę z awokado, wyłóż na nią rukolę, pomidory i skrop całość syropem balsamicznym. Dopraw pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Avocado, arugula and tomato toasts

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1-2 ripe avocados
  • lemon juice for sprinkling
  • ¼ teaspoon garlic powder
  • ½ cup balsamic vinegar or ready made balsamic syrup
  • 1-2 tomatoes, sliced
  • 3 pieces of whole wheat bread or 2-3 fresh buns, toasted
  • 1-2 handfuls of arugula
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place avocado flesh in the small bowl and mash with a fork. Sprinkle with lemon juice, add garlic powder, season to taste with salt and pepper and mix.
  2. In a small pan, add your balsamic vinegar over high heat and let this simmer until it has thickened to a syrup consistency
  3. To assemble, spread avocado masch on each piece of toast, top with arugula, a slice or two of tomato, and drizzle the balsamic syrup over top. Season with black pepper and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów