Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie lub nie mamy czasu na jego redukcję, można poratować się gotowym balsamem z octu balsamicznego, który jest już powszechnie dostępny. Zapraszam!
Odrobinę zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English
Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami
(3-4 porcje)
Składniki:
- 1-2 dojrzałe awokado
- odrobinę soku z cytryny do skropienia awokado
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ szklanki octu balsamicznego lub gotowy balsam z octu balsamicznego do skropienia
- 1-2 pomidory, pokrojone w plasterki
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub 2-3 świeże bułki, podpieczone tosterze
- 1-2 garście rukoli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włóż miąższ awokado w małej miseczce i rozetrzyj widelcem do otrzymana jednolitej pasty. Skrop sokiem z cytryny, dodaj czosnek granulowanyni wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wlej do małego rondelka ocet balsamiczny i gotuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji syropu.
- Rozsmaruj na tostach pastę z awokado, wyłóż na nią rukolę, pomidory i skrop całość syropem balsamicznym. Dopraw pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Avocado, arugula and tomato toasts
(3-4 servings)
Ingredients:
- 1-2 ripe avocados
- lemon juice for sprinkling
- ¼ teaspoon garlic powder
- ½ cup balsamic vinegar or ready made balsamic syrup
- 1-2 tomatoes, sliced
- 3 pieces of whole wheat bread or 2-3 fresh buns, toasted
- 1-2 handfuls of arugula
- salt and pepper
Preparation:
- Place avocado flesh in the small bowl and mash with a fork. Sprinkle with lemon juice, add garlic powder, season to taste with salt and pepper and mix.
- In a small pan, add your balsamic vinegar over high heat and let this simmer until it has thickened to a syrup consistency
- To assemble, spread avocado masch on each piece of toast, top with arugula, a slice or two of tomato, and drizzle the balsamic syrup over top. Season with black pepper and serve.
Enjoy!