Tosty z awokado i jajkiem w koszulce
Śniadania powinny być zdrowe i urozmaicone, tym razem polecam pyszne tosty z awokado i z jajkiem w koszulce, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne! Pasta z awokado to kwestia dosłownie minuty, wystarczy rozgnieść jego miąższ widelcem i doprawić sokiem z limonki i solą. Następnie rozsmarowujemy ją na tostach, które można przygotować w tosterze lub zwyczajnie podsmażyć na patelni jak w tym przepisie. Nie bójcie się też jajka w koszulce, przygotowanie go jest dziecinnie proste, ważne tylko żeby było świeże i wszystko pójdzie gładko, zapraszam:)
Scroll down for recipe in English
Tosty z awokado i jajkiem w koszulce(2 porcje)
Składniki:
- 1 awokado, obranei bez pestki
- 1 limonka, przekrojona na pół
- sól
- 2 jajka
- 1 łyżka octu z białego wina
- olej roślinny do smażenia
- 2 kromki chleba na tosty
- zmielony czarny pieprz
- pomidorki koktajlowe do podania (opcjonalnie)
- ocet balsamiczny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W średniej misce rozgnieć awokado widelcem i dopraw sokiem z limonki i dużą szczyptą soli. Wymieszaj zgniatając aż do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Dodaj więcej soku lub soli jeżeli to konieczne.
- Do średniego garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego tak by tylko delikatnie bulgotała. Wbij delikatnie jajka do małych miseczek.
- Wlej do garnka ocet, następnie zsuń delikatnie do wody jajko i gotuj przez 3-4 minuty zawijając białko na żółtko za pomocą łyżki jeżeli to konieczne. Wyjmij ugotowane jajko łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy. Powtórz te czynności z drugim jajkiem.
- Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju i gdy będzie już mocno rozgrzany włóż kromki chleba. Smaż do ładnego zarumienienia po czym odwróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Dodaj więcej oleju jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij kromki z patelni i odstaw do ostygnięcia.
- Rozsmaruj pastę z awokado na tostach, na każdym połóż po jajku, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Avocado toast witch poached egg(2 servings)
Ingredients:
- 1 avocado, peeled, pit removed
- 1 lime, sliced in half
- salt
- 2 eggs
- 1 tbsp of white wine vinegar
- vegetable oil
- 2 slices crusty bread
- ground black pepper
- grape tomatoes (optional)
- balsamic vinegar (optional)
Preparation:
- Using a fork, smash the avocado in a medium bowl until chunky, add a big squeeze of lime and a big pinch of salt. Continue mashing until the avocado spread reaches your desired consistency. Taste, and add more salt and or lime juice as needed.
- Set a medium pot filled to 1/3rd over high heat. When bubbles begin to form on the bottom and sides of the pot, reduce heat to medium-high. Crack the eggs into separate small bowls or ramekins.
- Add a short pour of vinegar carefully pour one egg into the pot and poach for 3-4 minutes, depending on how firm you like the yolk. Remove the egg to a paper towel and repeat with the other egg.
- Cover the bottom of a small frying pan with a thin layer of oil. Turn heat to medium and when the oil shimmers in the pan, add the bread slices. Let sit for 30 seconds, then flip. Heat the bread until golden brown on the down side, remove from pan, and the let the slices cool.
- Spread a thick layer of the avocado on the warm fried bread slices. Top each with an egg, and sprinkle with salt and black pepper.
Enjoy!
Przepis na to genialne danie znalazłam tutaj.