Tosty francuskie z borówkami - Blueberry french toasts
Jeśli nie macie pomysłu na sobotnie śniadanie, to już macie. Do cytrynowo-borówkowego tortu i borówkowego deseru, dołącza niniejszym propozycja na borówkowe śniadanie.
Propozycja fajna już choćby przez to, że można niemal wszystko przygotować wieczorem dnia poprzedniego, a rano - z zamkniętymi oczami - dokończyć. Wrzuca się po prostu chałki do piekarnika, ustawia budzik na "za pół godziny" i można jeszcze na chwilę przytulić głowę do poduszki.
Tym przepisem kończymy publikację na blogu, przepisów, które ukazały się w letnim numerze magazynu Spring Plate, jeśli ktoś chciałby mieć je wszystkie w jednym miejscu, a oprócz nich jeszcze dużo więcej ciekawych treści to cały numer można ściągnąć stąd.
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 3 jaja
- 150 ml. mleka
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 6-8 kromek starej (kilkudniowej) chałki
- Dwie garści borówek
- Łyżka cukru pudru i kilka liści mięty do dekoracji
Jajka mieszamy z mlekiem, miodem, skórką z cytryny, solimy, a następnie w powstałej masie moczymy kromki chałki. Najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego i po prostu zostawić namoczoną w jajkowo-mlecznym syropie chałkę na noc w lodówce. Rano wykładamy chałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy borówkami i zapiekamy w piekarniku (170 stopni) przez około 30 minut. Po wyjęciu, posypujemy odrobiną cukru pudru, kładziemy trochę masła, liść mięty i gotowe.
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Blueberry french toasts
You will need:
- 8 pieces plait bread (day or even two days old)
- 3 eggs
- 150 ml milk
- 2 tablespoons honey
- pinch of salt
- zest od 1 lemon
- handful blueberries
- powdered sugar (for topping)
- mint leaves
- butter
In a large bowl whisk together eggs, milk, honey, salt and lemon zest. Dip each piece of plait bread in batter and soak them overnight in a fridge. In the morning place each piece of bread on a baking sheet with parchment paper and top them with blueberries. Preheat the oven to 170 degrees Celcius and bake for about 30 minutes, until golden and crunchy. Serve hot, top with the butter, powdered sugar and mint.
Text:Aga