Toskański chleb pomidorowy

Toskański chleb pomidorowy

Zdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pod koniec kwietnia miałam okazję spędzić kilka cudownych dni w słonecznej Toskanii. W trakcie pobytu na ziemi włoskiej wielokrotnie rozsmakowywałam się tamtejszymi regionalnymi specjałami, chociaż wiele z nich mnie nie zaskoczyło. Znałam już smaki kuchni włoskiej, a wycieczka do Włoch tylko potwierdziła moje wyobrażenia o tym jak smakuje wiele potraw tam na miejscu. Była jednak pewna rzecz, która mnie zdziwiła – chleb!

Okazało się, że tamtejszy chleb wypiekany jest bez soli, dla osób, którzy stosują ją na co dzień w kuchni może to być sporym zaskoczeniem. Niesłone pieczywo maczane w delikatnej oliwie z krainy Chianti smakuję zupełnie inaczej, czasem warto otworzyć się na takie doznania.

Zdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wycieczka nie zmieniła moich wypieków, nadal dodaję do nich sól dla smaku, ale od czasu do czasu będę chętnie wracała do tego pieczywa.

W maju upiekłam już chleb Toskański, dlatego gdy dostałam zaproszenie od Amber do sierpniowej Piekarni myślałam, że nie będę mogła dołączyć do zabawy. W końcu prezentowanie podobnego przepisu nie miałoby sensu.

Potem jednak doszłam do wniosku, że mogę trochę zmodyfikować przepis o dodatek pomidorów. W końcu włoskie pomidory to ważny element kuchni włoskiej, a obecnie trwa u nas sezon pomidorowy, więc smakują jak należy

I tym sposobem powstał Toskański chleb pomidorowy!

A jutro zamieszczę tutaj listę blogerów, którzy piekli w sierpniu razem ze mną:

Zdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Toskański chleb pomidorowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pomidor
  • 350 ml letniej wody
  • 25 g oliwy
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, cukier i drożdże.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.Ciasto będzie dosyć luźne, ale przy tym elastyczne.
  3. Formę żaroodporną (lub keksówkę) smarujemy oliwą. Wykładamy do środka ciasto, wierch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto skrapiamy z wierzchu wodą.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  6. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
  7. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów