Tortille z kurczakiem, warzywami i sosem curry
Pyszne, kolorowe tortille z grillowanym kurczakiem, mnóstwem warzyw i sosem curry. Sosem, który można jeść bezkarnie, bo w przeciwieństwie do majonezowych sosów, ten powstał na bazie... jabłka :)
Przepis na sos zapożyczyłam od patusi, reszta jest kompozycją własną :) Idealną na wiosenno-letni obiad.
A ja tymczasem żegnam się z Wami na jakiś czas :) Do zobaczenia za mniej więcej 2 tygodnie! :)
TORTILLE Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM CURRY (na 4-8 porcji) 8 pszennych tortilli, 2 filety z piersi kurczaka, 4-5 liści sałaty (u mnie lodowa), 1/3 długiego ogórka, ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 2 nieduże pomidory, 100g żółtego sera (opcjonalnie), przyprawa do kurczaka (np. „Kurczak złocisty”), 2 łyżki oliwy lub oleju
sos curry: 1 mała cebula, 1 małe, słodkie jabłko, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mleka, ½ szklanki bulionu wołowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól i pieprz
Sos: cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła (nie rumienić). Mleko wymieszać z bulionem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać z mlekiem i bulionem, dodać starte jabłko i przyprawę curry. Wszystko wlać do podsmażonej cebuli i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie sos zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i gotować jeszcze ok. 3 minut.
Kurczaka pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju lub oliwie (najlepiej na patelni grillowej). Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Obie papryki i ogórek pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy placek tortilli zwilżyć wodą i kłaść na gorącą, suchą patelnię. Podgrzać z obu stron po ok. 15-20 sekund, aż zmiękną. Do tortilli nakładać warzywa, kurczaka, ser i sos. Zwijać, a dla wygody konsumpcji można opakować w folię aluminiową :) Podawać od razu :)
A ja tymczasem żegnam się z Wami na jakiś czas :) Do zobaczenia za mniej więcej 2 tygodnie! :)
TORTILLE Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM CURRY (na 4-8 porcji) 8 pszennych tortilli, 2 filety z piersi kurczaka, 4-5 liści sałaty (u mnie lodowa), 1/3 długiego ogórka, ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 2 nieduże pomidory, 100g żółtego sera (opcjonalnie), przyprawa do kurczaka (np. „Kurczak złocisty”), 2 łyżki oliwy lub oleju
sos curry: 1 mała cebula, 1 małe, słodkie jabłko, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mleka, ½ szklanki bulionu wołowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki przyprawy curry, sól i pieprz
Sos: cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła (nie rumienić). Mleko wymieszać z bulionem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać z mlekiem i bulionem, dodać starte jabłko i przyprawę curry. Wszystko wlać do podsmażonej cebuli i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie sos zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i gotować jeszcze ok. 3 minut.
Kurczaka pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju lub oliwie (najlepiej na patelni grillowej). Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Obie papryki i ogórek pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy placek tortilli zwilżyć wodą i kłaść na gorącą, suchą patelnię. Podgrzać z obu stron po ok. 15-20 sekund, aż zmiękną. Do tortilli nakładać warzywa, kurczaka, ser i sos. Zwijać, a dla wygody konsumpcji można opakować w folię aluminiową :) Podawać od razu :)