TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA


Składniki:
pierś z indyka
pomidory
czerwona cebula
czerwona i biała świeża papryka
kiszony ogorek
kapusta pekińska
żólty ser
czerwona pasta curry
czosnek
oliwa z chili
sól,pieprz,ostra czerwona papryka
Sos:
majonez
ketchup
papryczki piri-piri
czosnek
ostra czerwona papryka
sos tabasco

Piersi z indyka pokroiłam na drobne paseczki.
Wymieszałam je z czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku,solą,pieprzem,ostra papryką i oliwą z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy z chili.
Tak zamarynowane mięso odstawiłam na około 30 minut do lodówki.

W czasie gdy indyk się marynował, zabrałam się za warzywka.
Wszystkie poprostu pokroiłam (jak widać na zdjęciu).
Na koniec wymieszałam w miseczce majonez z ketchupem,dodałam parę pokrojonych papryczek piri-piri,czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco.
Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni.

Niestety placki tortilli kupiłam.
Podgrzałam z żóltym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni.
Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki:
indyka....

paprykę, cebulę...

pomidory...

kapustę pekińską...

Tortilla prawie gotowa... na koniec sos.


Powinno się nałożyć tyle składników,żeby tortillę udało się zawinąć
...co jest nie lada wyzwaniem ;)
Natomiast efekt końcowy wizualny a raczej smakowy jest rewelacyjny!
A poza tym jest to fajne danie na kolacje i spotkania z przyjaciółmi
....tylko nie zapomnijcie o serwetkach bo jak nieumiejętnie ją zwiniecie
to niestety serwetki niezbędne.
Smacznego!