Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
Propozycja na pyszny , lekki , letni obiadek. Smacznie i kolorowo, a na dodatek ekspresowo.
Składniki: / 2 porcje/
- 300 g pierożków tortelloni /lub tortellini/ z ricottą i szpinakiem
- 50 g zielonego pesto /z bazylii/
- 2 ziemniaki
- 50 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju o smaku bazylii/
- 1-2 łyżki startego sera Grana Padano/lub parmezanu/
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej wody i gotować ok.15 minut. -Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się ziemniaków po 10 -ciu minutach. -Gotować razem. -Odcedzić i przełożyć do miseczki. -Nastawić wodę na pierożki. -Umyte pomidorki przekroić na pół. -Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić ząbek czosnku, dodać pomidorki doprawić do smaku solą , pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć czosnek, a pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem. -Tortelloni wrzucić do wody i gotować w/g zaleceń producenta. -Ziemniaki i fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się pomidory i dobrze podgrzać. -Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać. -Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej wody z makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku. -Gorące pierożki z ziemniakami i fasolką ułożyć na sosie, obłożyć pomidorkami, posypać orzeszkami i startym serem. -Ozdobić listkami bazylii i podawać.