Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową
Dziś coś dla fanów truskawek, prosty tort z kremem śmietankowym, a właściwie śmietankowo truskawkowym, żelką truskawkową i chrupką migdałową. Nie jest zbyt słodki, ani ciężki, dobrze się kroi i z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom lekkich tortów. Jego wykonanie także nie jest mocno skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu. Dlatego proponuję pracę rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować biszkopt, chrupkę oraz żelkę, a drugiego krem i poskładać wszystko.
Do przygotowania tortu nie potrzebujecie specjalnych akcesoriów - wystarczy tortownica, miska i mikser. Jeśli jednak chcecie ułatwić sobie pracę to polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki. Przydatna też będzie obrotowa patera, ja mam taką drewnianą deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 st. C
Żelka truskawkowa:
- 1/2 kg. truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy dodajemy cukier i sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Ponieważ żelka, żeby nie przeszkadzała w dekorowaniu tortu musi mieć średnića mniejszą od tortu do potrzebujemy naczynia mniejszego od naszej tortownicy czyli o średnicy maksymalnie 21 cm, które wykładamy folią spożywczą, wylewamy i wyrównujemy żelkę. Odstawiamy do stężenia.
Chrupka migdałowa:
- 50g migdałów bez skórki
- 50g drobnego cukru
- 50g płatków kukurydzianych
- 100g białej czekolady
Migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st na ok 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią by równomiernie się rozpuścił. Gdy będzie płynny, dodajemy migdały i mieszamy by oblepiły się w karmelu i przekładamy na papier do pieczenia lub silikonową matę. Gdy całkowicie zastygną siekamy je drobno, lub miksujemy w rozdrabniaczu. Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z migdałami i płatkami. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia lub matę, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na okrąg o średnicy naszego biszkoptu. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia i po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki blendujemy na mus.
W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę,mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu.
Ja krem podzieliłam na 2 części, jedną zostawiłam do dekoracji tortu, a do drugiej dodałam truskawki. Robiłam to stopniowo wlewając je do kremu i miksując, na koniec wlałam roztopioną żelatynę.
Złożenie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równe części.
Jeśli lubicie wilgotne torty to proponuję nasączyć np wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Jeden z blatów biszkoptu smarujemy cienką warstwą kremu i wykładamy na niego chrupkę migdałową, na którą dajemy cienką warstwę kremu truskawkowego. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą nasączamy i smarujemy cienką warstwą kremu. Na krem wykładamy żelkę, a na nią pozostały krem truskawkowy i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i dekorujemy według uznania.