Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową

 

Zdjęcie - Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś coś dla fanów truskawek, prosty tort z kremem śmietankowym, a właściwie śmietankowo truskawkowym, żelką truskawkową i chrupką migdałową. Nie jest zbyt słodki, ani ciężki, dobrze się kroi i z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom lekkich tortów. Jego wykonanie także nie jest mocno skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu. Dlatego proponuję pracę rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować biszkopt, chrupkę oraz żelkę, a drugiego krem i poskładać wszystko.

 

Do przygotowania tortu nie potrzebujecie specjalnych akcesoriów - wystarczy tortownica, miska i mikser. Jeśli jednak chcecie ułatwić sobie pracę to polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki. Przydatna też będzie obrotowa patera, ja mam taką drewnianą deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 st. C

Żelka truskawkowa:

  • 1/2 kg. truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy dodajemy cukier i sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Ponieważ żelka, żeby nie przeszkadzała w dekorowaniu tortu musi mieć średnića mniejszą od tortu do potrzebujemy naczynia mniejszego od naszej tortownicy czyli o średnicy maksymalnie 21 cm, które wykładamy folią spożywczą, wylewamy i wyrównujemy żelkę. Odstawiamy do stężenia.

 

Chrupka migdałowa:

  • 50g migdałów bez skórki
  • 50g drobnego cukru
  • 50g płatków kukurydzianych
  • 100g białej czekolady

Migdały wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st na ok 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią by równomiernie się rozpuścił. Gdy będzie płynny, dodajemy migdały i mieszamy by oblepiły się w karmelu i przekładamy na papier do pieczenia lub silikonową matę. Gdy całkowicie zastygną siekamy je drobno, lub miksujemy w rozdrabniaczu. Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z migdałami i płatkami. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia lub matę, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na okrąg o średnicy naszego biszkoptu. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia i po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki blendujemy na mus.

W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę,mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu.

Ja krem podzieliłam na 2 części, jedną zostawiłam do dekoracji tortu, a do drugiej dodałam truskawki. Robiłam to stopniowo wlewając je do kremu i miksując, na koniec wlałam roztopioną żelatynę.

Złożenie tortu:

Biszkopt kroimy na 3 równe części.

Jeśli lubicie wilgotne torty to proponuję nasączyć np wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

Jeden z blatów biszkoptu smarujemy cienką warstwą kremu i wykładamy na niego chrupkę migdałową, na którą dajemy cienką warstwę kremu truskawkowego. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą nasączamy i smarujemy cienką warstwą kremu. Na krem wykładamy żelkę, a na nią pozostały krem truskawkowy i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu i dekorujemy według uznania.

Zdjęcie - Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Tort truskawkowo śmietankowy z chrupką migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów