Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Mocno orzechowy biszkopt z lekkim i pysznym kremem.

Tort orzechowy z kremem czekoladowym nie jest przesłodzony, dodatek kwaśnego dżemu porzeczkowego przełamuje smaki czekolady i je podkreśla.

Krem czekoladowy na bazie śmietanki, mascarpone i kremówki jest przepyszny, lekki i mocno czekoladowy. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru czekoladowego lub rumu.

Tort będzie doskonałym pomysłem na urodziny lub inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TORT ORZECHOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów np. laskowych lub laskowych i włoskich
  • 2 łyżki kaszki manny, suchej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka zmielonych orzeszków np. ziemnych lub laskowych do obtoczenia boków
  • 2 – 3 łyżki kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, owijamy wierzch folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczeni, boki można posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z kaszką manną, mąką tortową i ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na trzy części. Jedną część układamy na dnie tortownicy i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Zimną śmietankę z czekoladą miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy krem czekoladowy oraz przesiany cukier puder. Krem dzielimy na trzy części. Jedną część kremu wykładamy na dżem porzeczkowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta i smarujemy wierzch oraz boki pozostałym kremem. Boki i lekko wierzch obsypujemy orzeszkami (można lekko podprażyć wcześniej na suchej patelni). Wierzch przed podaniem oprószamy kakao.

Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy