Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem

Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem
Zdjęcie - Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1 i ½ szklanki suchego maku
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 1 i ½ kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 25 ml spirytusu
na polewę czekoladową:
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
na karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina wody
Przygotowanie Mak zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Gdy mak wchłonie mleko, odstawić z kuchenki, aby wystygł. Mak można przygotować dzień wcześniej - ja gotuję wieczorem i zostawiam do kolejnego dnia. Przestudzony mak przekręcić przez maszynkę 2 razy.


Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Gdy będą puszyste dodawać po troszku zmielony mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dołożyć do masy makowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.


Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy (u mnie to mała forma o średnicy 22 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut. Ja sprawdzam patyczkiem, czy środek jest upieczony. Jeśli patyczek jest mokry i pozostawia odrobinkę ciasta - należy jeszcze troszkę zostawić w piekarniku.


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Gdy masa będzie puszysta dodać kilka kropel zapachu migdałowego i spirytus. Delikatnie wymieszać łyżką.


Margarynę roztopić i dodać cukier, kakao i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody, zagotować stale mieszając. Odstawić do przestudzenia.


Do garnczka wsypać cukier i zalać odrobiną wody. Zagotować stale mieszając. Gdy karmel będzie bulgotać i zmieni kolor na słomkowy można zdjąć z kuchni. Łyżką nakładać przestudzony karmel i tworzyć ”esy floresy”.


Gdy ciasto będzie schłodzone przekroić na 3 placki. Każdy placek przełożyć kremem, a następnie obsypać zmielonymi migdałami. Położyć kolejny placek i czynność powtórzyć.


Przestudzoną polewą czekoladową zalać tort makowy. Brzegi udekorować płatkami migdałowymi, a na środku położyć kilka sztuk kandyzowanych czereśni i dekorację z karmelu.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów