Tort czekoladowy z wiśniami
Pięknie prezentujący się, obłędnie czekoladowy tort z masą śmietankową i wiśniami. Idealny na urodzinowe przyjęcie lub uroczyste spotkanie. Zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości i czekolady.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na koniec wrzucamy po łyżce mąki z kakaem.
Całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek jest suchy możemy spokojnie wyciągać ciasto. Tortownicę odwracamy do góry dnem, układamy na podwyższeniu (mogą być to dwie odwrócone miski) i czekamy, aż biszkopt wystygnie.
Masa
Schłodzoną śmietanę ubijamy ok. 15 sekund, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixem i miksujemy do momentu, aż śmietana będzie sztywna.
Ciasto kroimy na 2 krążki. Każdy z nich nasączamy ponczem wykonanym z wódki, zalewy, cukru i wody. Na pierwszy z nich wykładamy wiśnie i 2/3 masy śmietankowej. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy resztę śmietany.
Dekoracja
Czekoladę siekamy ostrym nożem na 2-4 cm kawałki i posypujemy nią górną warstwę śmietany.
Tort schładzamy przed podaniem.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1/2 kieliszka wódki
- 1 kieliszek zalewy z wiśni
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 opakowania śmietanfixu
- 180 g drylowanych wiśni
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Ciasto
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na koniec wrzucamy po łyżce mąki z kakaem.
Całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek jest suchy możemy spokojnie wyciągać ciasto. Tortownicę odwracamy do góry dnem, układamy na podwyższeniu (mogą być to dwie odwrócone miski) i czekamy, aż biszkopt wystygnie.
Masa
Schłodzoną śmietanę ubijamy ok. 15 sekund, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixem i miksujemy do momentu, aż śmietana będzie sztywna.
Ciasto kroimy na 2 krążki. Każdy z nich nasączamy ponczem wykonanym z wódki, zalewy, cukru i wody. Na pierwszy z nich wykładamy wiśnie i 2/3 masy śmietankowej. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy resztę śmietany.
Dekoracja
Czekoladę siekamy ostrym nożem na 2-4 cm kawałki i posypujemy nią górną warstwę śmietany.
Tort schładzamy przed podaniem.
Smacznego !