Tort czekoladowy z malinami

Tort czekoladowy z malinami

Zdjęcie - Tort czekoladowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Tort czekoladowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki Ciasto

  • 375 ml mleka
  • 375 ml wrzątku
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 180 ml oleju Oliwier
  • 100 g ciemnego kakao
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)

Polewa

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml oleju Oliwier

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i kakao. Dodajemy jajka, mleko oraz olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy stopniowo wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do 3 okrągłych foremek (dno wyłożone pergaminem) o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Krem:

Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą do chwili, aż powstanie jednolita masa. Studzimy i schładzamy co najmniej 2 godziny (można zrobić dzień wcześniej).

Schłodzoną kremówkę z czekoladą ubijamy mikserem niezbyt długo na krem.

Na talerzu układamy pierwsze ciasto. Smarujemy kremem, a na wierzchu wykładamy maliny (jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej). Przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. 

Wykładamy kolejną porcję kremu i malin i kładziemy trzecie ciasto. Smarujemy kremem górę i boki. Wyrównujemy i lekko schładzamy.

Polewa: 

100 g czekolady roztapiamy z olejem do połączenia się składników. Lekko schładzamy.

Tężejącą polewą polewamy tort. Schładzamy, a następnie dekorujemy wg uznania.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów