Tort czekoladowy na urodziny Męża

Do wykonania tego tortu potrzeba trochę cierpliwości i kilka gadżetów, które ułatwiają jego przygotowanie. Mogę jednak śmiało polecić go każdemu, bo rezultat nas zachwycił - tort jest mocno czekoladowy i niezbyt słodki. Jeżeli myślimy o robieniu tortów, warto kupić sobie przecinak do blatów - taki drut na rączce, którym przetniemy biszkopt na idealnie równe krążki - a także platikową obejmę, dzięki której tort będzie miał idealnie równe boki.

Pomysł zaczerpnęłam ze starego numeru Claudii.

Składniki:

Biszkopt (mój stały przepis z małą zmianą):

4 jajka

1/2 szklanku cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3 saszetki czekolady w proszku (polecam dobrą markę, np. Suchard lub Lindt)

aromat rumowy

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

300 g dobrego masła

1/2 szklanki cukru pudru

tabliczka gorzkiej czekolady

szczypta imbiru

kieliszek ajerkoniaku

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 kostki masła

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem, a białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj mąkę z proszkiem, aromat i czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jedno żółtko. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe w środku.

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy lepiej się go kroi. Używając przecinaka, przetnij biszkopt na 3 części. Jeżeli ma "górkę", odetnij ją.

Krem: Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Masło utrzyj z cukrem i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 3/4 czekolady oraz szczyptę imbiru, a do drugiej resztę czekolady i ajerkoniak. Krążki biszkoptu przełóż kremem - najlepiej otoczyć tort obejmą i nakładać kolejne warstwy, wtedy wychodzi równo. Biszkopt można nasączyć, ale ja nie nasączałam i to nie przeszkadzało. Gotowy tort odłóż do lodówki, żeby stężał.

Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść na parze, wymieszaj, i kiedy zacznie tężeć, posmaruj tort.

Udekoruj.

Tort jest najlepszy, kiedy trochę postoi w lodówce i "przegryzie się". My zjedliśmy

dziś od razu połowę :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis
7

Ciasto „kukułka”, najlepszy –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rolada - czekoladowa gałąź
6

Rolada - czekoladowa gałąź

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Ciasto
5

Ciasto "Mleczna Kanapka"

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Murzynek z bitą śmietaną
6

Murzynek z bitą śmietaną

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Jogurtowa baba z nutellą
13

Jogurtowa baba z nutellą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasteczko Brownie
7

Ciasteczko Brownie

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem