Tort bezowy z wiśniami
Tort bardzo prosty w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu. Jednak uwierzcie- warto! ?
Forma: blaszka z wyposażenia piekarnika; Temperatura: 120 stopni; Czas pieczenia: 2,5 h;
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- Szczypta soli
- 250 g drobnego, białego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml zimnej śmietanki 30%
- 16 g cukru waniliowego
- około 150-200 g wiśni
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę i ocet
- Piekarnik nagrzewamy na 120 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy dla ułatwienia dwa koło o średnicy 18-20 cm (po ukosie) i wykładamy ubitą pianę
- Bezy pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 2 godziny. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik. lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego ostudzenia
- Krem: wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu (około 5-7 minut)
- Gotowy płat bezy smarujemy kremem, wykładamy wiśnie i ponownie trochę smarujemy kremem. Kładziemy na wierzch drugi płat bezy
Smacznego ?