Tort bezowy z wiśniami

Tort bezowy z wiśniami

Tort bardzo prosty w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu. Jednak uwierzcie- warto! ?

Forma: blaszka z wyposażenia piekarnika; Temperatura: 120 stopni; Czas pieczenia: 2,5 h;

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 250 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%
  • 16 g cukru waniliowego
  • około 150-200 g wiśni

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę i ocet
  • Piekarnik nagrzewamy na 120 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy dla ułatwienia dwa koło o średnicy 18-20 cm (po ukosie) i wykładamy ubitą pianę
  • Bezy pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 2 godziny. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik. lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego ostudzenia
  • Krem: wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu (około 5-7 minut)
  • Gotowy płat bezy smarujemy kremem, wykładamy wiśnie i ponownie trochę smarujemy kremem. Kładziemy na wierzch drugi płat bezy

Smacznego ?

Zdjęcie - Tort bezowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów