TORT

To ciasto na wyjątkowe okazje , które trafiają się średnio kilka razy w roku. Taka też okazja nadarzyła mi się ostatnio , więc po małej “rozgrzewce” z torcikiem śmietanowym , przyszła pora na prawdziwy tort ;-)

Przepis na biszkopt mam już od bardzo dawna , niezmiennie ten sam , bez odrobiny proszku do pieczenia. Krem doskonaliłam z czasem , aż w końcu znalazłam taki , który najbardziej mi odpowiada (nie trzeba go długo ubijać , ani nie jest w smaku bardzo maślany). Nasączenie dość intensywne (tym razem na specjalne życzenie) , do tego podwójna warstwa kwaśnego dżemu , dodatkowo “ożywiającego” smak.

Tak wyglądał upieczony biszkopt po przekrojeniu

Zdjęcie - TORT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

…tak gotowy tort…

Zdjęcie - TORT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

…a tak po częściowej konsumpcji ;-)
Zdjęcie - TORT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na 1 biszkopt (będą potrzebne 2):
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- szczypta soli

Krem:
- 1 jajo
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 szkl. mleka
- 1,5 kostki masła (część można zastąpić margaryną)
- kakao do koloru (ok.1 łyżka)

Poncz:
- ok.3/4 l przegotowanej wody
- ok.1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- aromat rumowy
Wszystko razem wymieszać.

Dodatkowo:
- kwaśny dżem (najlepiej z czerwonej porzeczki)

Jaja na biszkopt ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę.Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć do tortownicy wyścielonej pergaminem i piec ok.35 minut w temp.180 st.C. W międzyczasie przygotować ciasto na drugi biszkopt. Nie należy jednak dodawać mąki, dopóki nie zwolni się tortownica po upieczeniu i kilkominutowym ostudzeniu pierwszego biszkoptu. Jeśli ktoś ma dwie takie same tortownice i pojemny piekarnik, można od razu przygotować podwójną porcję i upiec 2 biszkopty jednocześnie.

Krem: jajo utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, mleko zagotować. Masę jajeczną dodać do mleka i ciągle mieszając(łatwo się przypala) poczekać do momentu zagotowania.Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo masę jajeczno-mleczną. Gotowy krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jeśli planujemy ozdabiać tort białym kremem - powinno być go trochę więcej niż ciemnego.
Biszkopty poprzecinać na połowy.Pierwszy placek nasączyć przygotowanym ponczem, posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować dżemem (od przypieczonej strony) i ułożyć na placku z kremem, odwracając dżemem do kremu. Nasączyć ponczem i posmarować kremem ciemnym (zużywając mniejszą część).Na to położyć trzeci placek i znowu nasączyć. Posmarować jasnym kremem (część pozostawić do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem posmarowanym od dołu dżemem, nasączyć. Całość posmarować pozostałym kremem ciemnym, łącznie z bokami.A oto jeszcze raz w skrócie kolejne warstwy tortu, zaczynając od dołu: biszkopt-krem jasny-dżem-biszkopt-krem ciemny-biszkopt-krem jasny-dżem-biszkopt-krem ciemny (każdy placek biszkoptowy oczywiście nasączony ponczem).
Udekorować według własnych upodobań.

Rady praktyczne:
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej (łatwiej się je kroi i mniej pracy na drugi dzień).
Czasami biszkopty niezbyt równo udaje się przekroić, dlatego też warto najpierw "na sucho" poskładać wszystkie placki i obracać nimi tak, aby całość trzymała w miarę poziom i pion ;-) Kiedy efekt będzie już zadowalający, należy zrobić z boku niewielkie wcięcie, aby później nic nam się nie pomieszało (to sposób mojej mamy) :-)
Zbyt przypieczony biszkopt można troszkę "zetrzeć" tarką do ziemniaków , a okruszki wykorzystać do obsypania boków tortu (ja tym razem użyłam siekanych migdałów w karmelu).
Do dekoracji najlepiej używać owoców kandyzowanych(o ile w ogóle mamy zamiar zdobić tort owocami), gdyż świeże szybko "więdną" , chyba, że są w galaretce lub dołożymy je tuż przed podaniem.Ja tym razem "ulepiłam" ozdoby z masy cukrowej, a na obręcz dookoła tortu wykorzystałam resztę kremu.


Zdjęcie - TORT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto miodowe przekładane masą budyniową

Ciasto miodowe przekładane mas…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Torcik Rafaello
2

Torcik Rafaello

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Cynamonowe ciasto do odrywania dla NieAlergika
1

Cynamonowe ciasto do odrywania…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Drożdżówka z masą makową
1

Drożdżówka z masą makową

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ptysie
3

Ptysie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki