Torcik marchewkowy z kremem mascarpone
 
            Ciasto marchewkowe w nieco bardziej odświętnej formie torciku przełożonego pomarańczowym kremem z serka mascarpone. Prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie! Ciasto można upiec dzień wcześniej i kolejnego dnia przełożyć kremem. Należy je przechowywać w lodówce a przed jedzeniem najlepiej wyciągnąć chwilkę szybciej, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej, wtedy smakuje najlepiej!
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Torcik marchewkowy z kremem mascarponeSkładniki
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Torcik marchewkowy z kremem mascarponeSkładniki- 300 g mąki pszennej 
- 1 łyżeczka sody 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- szczypta soli 
- 300 g marchewki 
- 100 g ananasa 
- 50 g wiórków kokosowych 
- 50 g orzechów włoskich 
- 3 jajka 
- 200 g cukru 
- 225 g oleju 
- Krem mascarpone :
- 250 g mascarpone 
- 200 s serka philadephia 
- 125 g cukru pudru 
- 30 ml soku z pomarańczy 
- Dodatkowo :
- miękkie masło do wysmarowania foremki 
- garść orzechów włoskich do posypania 
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
- Do drugiej większej miski wbić jajka (powinny być w temperaturze pokojowej), ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec małym strumieniem wlać olej, nadal miksując.
- Dodać marchewkę, ananasa pokrojonego na małe kawałki, wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszać łyżką. Dodać zawartość miski z mąką, wymieszać łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Przelać masę do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotować krem : wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia.
- Całkowicie ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Powierzchnię pierwszego blatu posmarować kremem (zużyć ok. 1/3 kremu). Delikatnie przykryć drugą częścią ciasta, wierzch posmarować pozostałym kremem. Posypać drobno posiekanymi orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed jedzeniem wyciągnąć z lodówki i odstawić, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
 
            