Toast skagen (krewetki na toście)
Toast skagen to orygianlna szwedzka przekąska - krewetki w sosie śmietanowym nałożone na świeżo opieczone tosty. Jednak nie są to byle jakie krewetki ze śmietaną! ;) Cytryna i koperek doskonale nadają tej porawie wyrazistości i charakteru. W wersji bardziej „de luxe” do skagen dodaje się również kawior. U mnie na ubogo była to posiekana rzodkiewka :D Jednak mimo braku kawioru potrawa ta bardzo nam smakowała i stanowiła nasze wczorajsze burżujskie śniadanie ;)
TOSTY SKAGEN
(2 porcje)
150-200g mrożonych krewetek koktajlowych,
¼ czerwonej cebuli,
2 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
½ bagietki,
masło do posmarowania chleba,
opcjonalnie kawior
Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sitku i dobrze osączyć. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i koperek, oliwę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub koperku – wg uznania.
Kromki bagietki posmarować masłem i upiec w piekarniku, aż będą chrupiące.
Na gotowe tosty nałożyć krewetki. Dodatkowo można na wierzch położyć trochę kawioru i posypać koperkiem.
(na podstawie przepisu J. Olivera z książki "Podróże kulinarne Jamiego")