Tatar z krewetek w cieście francuskim
Kolejny przepis Tomka Nowaka, który poznałam w Centrum Kulinarnym przy ul.Adamieckiego 8 w Chorzowie. Tym razem wytrawny - tatar z krewetek z lekko cytrusową nutą. Na warsztatach podaliśmy go w rurkach z ciasta francuskiego w towarzystwie sorbetu limonkowego. Ja postanowiłam podać go w mini tarteletkach. Przekąska marzenie, więc zachęcam do wypróbowania!
Składniki (30 mini tarteletek):
150 g krewetek
ciasto francuskie
50g suszonych pomidorów
50g ogórek zielony
10g kaparów
50ml miód
20g musztardy
1 cytrynę
1 limonka
Zaczynamy od przygotowania mini wafelków z ciasta francuskiego. wykrawamy niewielkie kółka i wykładamy nimi małe foremki. Do każdej wsadzamy kilka kulek do pieczenia, aby ciasto nie urosło. Foremki z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 15 minut. Po wyjęciu ciastek z pieca, studzimy je.
Krewetki myjemy i obieramy, następnie bardzo drobno kroimy. Posiekane mięso skrapiamy sokiem z limonki. Pomidory, kapary również kroimy w drobne kawałki. Ogórka przekrawamy na pół pozbawiamy pestek i siekamy w kosteczkę. W szklance łączymy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanym sosem doprawiamy tatara. Całość pozostawiamy na 15 minut, aby przeszły się wszystkie smaki. Na koniec napełniamy wafelki tatarem, ozdabiamy limonką.