Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową
Kochani, mam dla Was coś wyjątkowego i przepysznego, idealnego na Walentynki. Z pewnością nie jedliście jeszcze takiego cuda! To tartaletki z wiśniami i puszystą pianką marcepanową. Koniecznie spróbujcie, będziecie zachwyceni!
Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową składniki na 6 tartaletek o śr.12cm:ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 140g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
wypełnienie:
- konfitura wiśniowa
- 200g masy marcepanowej
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Zimne masło kroję w kostkę i ucieram je w robocie kuchennym z mąką i cukrem.
Gdy powstanie sypka kruszonka dodaję żółtka. Wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję ciut mąki. Ciasto formuję w płaski placek, owijam folią i wkładam do lodówki na min. 30 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 190oC.
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję, wykładam foremki. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piekę 15 minut, po czym zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze 7-8minut. Ciasto wyjmuję i lekko studzę.
Masę marcepanową rozdzielam na kawałki i miksuję ze śmietaną.
Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję cukier i jeszcze chwilę mieszam. Do masy marcepanowej dodaję stopniowo ubite białka i mieszam delikatnie łopatką.
Gotowe ciasto smaruję konfiturą wiśniową i wylewam masę marcepanową.
Całość wstawiam do piekarnika i piekę ok 30 minut.
Tartaletki studzę w uchylonym piekarniku.
Dekoruję cukrem pudrem, świeżą miętą i wisienką.