Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową

Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową

Kochani, mam dla Was coś wyjątkowego i przepysznego, idealnego na Walentynki. Z pewnością nie jedliście jeszcze takiego cuda! To tartaletki z wiśniami i puszystą pianką marcepanową. Koniecznie spróbujcie, będziecie zachwyceni!

Zdjęcie - Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową składniki na 6 tartaletek o śr.12cm:

ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka

wypełnienie:

  • konfitura wiśniowa
  • 200g masy marcepanowej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
przygotowanie:

Zimne masło kroję w kostkę i ucieram je w robocie kuchennym z mąką i cukrem.

Gdy powstanie sypka kruszonka dodaję żółtka. Wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję ciut mąki. Ciasto formuję w płaski placek, owijam folią i wkładam do lodówki na min. 30 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 190oC.

Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję, wykładam foremki. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi.

Piekę 15 minut, po czym zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze 7-8minut. Ciasto wyjmuję i lekko studzę.

Masę marcepanową rozdzielam na kawałki i miksuję ze śmietaną.

Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję cukier i jeszcze chwilę mieszam. Do masy marcepanowej dodaję stopniowo ubite białka i mieszam delikatnie łopatką.

Gotowe ciasto smaruję konfiturą wiśniową i wylewam masę marcepanową.

Całość wstawiam do piekarnika i piekę ok 30 minut.

Tartaletki studzę w uchylonym piekarniku.

Dekoruję cukrem pudrem, świeżą miętą i wisienką.

Zdjęcie - Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z wiśniami i pianką marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów