Tartaletki z kremem frangipane i winogronami
Pyszne , delikatne babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem i soczystymi owocami. Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku.......
Po raz pierwszy tartaletki te upiekłam dwa lata temu korzystając z przepisu , który znalazłam tutaj. Od tamtej pory chętnie powracam do tego przepisu , zmieniając jedynie owoce lub wielkość ciasta. Tartaletki zawsze się udają i smakują wyśmienicie .
Składniki: /6 szt/ ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- skórka cytrynowa/do smaku/
Nadzienie:
- 1 jajo
- 70 g mąki migdałowej/ lub drobniutko zmielone migdały/
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła
- płatki migdałowe /do dekoracji/
Wykonanie: ciasto: -Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka . -Ucierać do połączenia się składników, dodać skórkę cytrynową. -Mąkę przesiać,wymieszać z solą i wsypać do utartej masy. -Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/. -Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę. -Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek. -Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. krem: -Miękkie masło utrzeć z cukrem. -Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników. -Wsypać mąkę migdałową i starannie wymieszać. -Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem. -Na wierzchu ułożyć połówki winogron , posypać płatkami migdałowymi. -Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.