Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym
Te tartaletki kakaowe ze śmietankowym kremem są bardzo szybkie do zrobienia i stanowią lekki deser po obiedzie. Efektownie wyglądają i co najważniejsze - są pyszne! Kremy śmietankowe i waniliowe podobne do budyniu, po prostu uwielbiam i nie mogę im się oprzeć. Dzisiaj więc będzie przepis na tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym, a na końcu wpisu kilka zdjęć z jesiennej działki. Smacznego i do następnego razu!
Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 8 tartaletek ø 10 cm
Ciasto
150 g masła
200 g mąki
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem
400 ml śmietanki UHT 18%
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki esencji waniliowej
Wykonanie:
Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto. Zagniecioną kulę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu. Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wycinać krążki o trochę większej średnicy niż foremki i wylepić je ciastem. Ja wycinałam pucharkiem do lodów o średnicy 11 cm. Resztę (skrawki) ciasta zostawić do dekoracji. Podpiec tartaletki w temp. 180°C przez około 12 min. Następnie wyjąć z piekarnika, nałożyć krem, prawie do pełna i ułożyć kratkę z resztek ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiec przez 15-20 min.
Krem Jajka z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią ubić mikserem aż masa stanie się kremowa. Śmietankę zagotować. Po zdjęciu z palnika od razu wlać śmietankę do masy jajecznej i ubijać całość na parze, aż zgęstnieje do konsystencji masy budyniowej. Wystudzić.
Jeszcze gdzieniegdzie kwitną róże pnące; nagietki też jeszcze widać; rozchodnik będzie zimową ozdobą - nigdy go nie przycinam przed zimą, dopiero wiosną; hortensje już wyglądają zupełnie jesiennie :)