Tarta żurawinowa z bezą
Pięknie prezentujące się, zimowe ciasto z żurawiną. Kwaśne owoce są świetnym dodatkiem, który równoważy słodkość bezy. Tarta idealna do porannej kawy lub jako ciasto deserowe na niedzielne spotkanie. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jej wyglądem i smakiem.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Potem zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i wykładamy na formę. Podpiekamy w 170 st C przez 15 minut.
Masa
Żurawinę płuczemy i umieszczamy w garnku z cukrem i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mieszanina ulegnie zagęszczeniu. Na koniec mieszamy 25 ml zimnej wody z mąką i wlewamy do owoców energicznie mieszając.
Beza
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru. Beza ma być błyszcząca i gładka. Należy miksować dopóki między palcami nie będziecie już wyczuwać ziarenek cukru. Na koniec zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
Na podpieczony spód wykładamy owoce i bezę. Pieczemy 20 minut w 170 st. C, a następnie 15 minut w 60 st. C z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 250 g świeżej żurawiny
- 75 g cukru
- 75 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło/margaryna do posmarowania formy
- 1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Potem zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i wykładamy na formę. Podpiekamy w 170 st C przez 15 minut.
Masa
Żurawinę płuczemy i umieszczamy w garnku z cukrem i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mieszanina ulegnie zagęszczeniu. Na koniec mieszamy 25 ml zimnej wody z mąką i wlewamy do owoców energicznie mieszając.
Beza
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru. Beza ma być błyszcząca i gładka. Należy miksować dopóki między palcami nie będziecie już wyczuwać ziarenek cukru. Na koniec zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
Na podpieczony spód wykładamy owoce i bezę. Pieczemy 20 minut w 170 st. C, a następnie 15 minut w 60 st. C z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
Smacznego !