Tarta ziemniaczana w cieście filo

Tarta ziemniaczana w cieście filo

Moja rodzina i znajomi są fanami nadzienia do ruskich pierogów. Dlatego od czasu do czasu dla urozmaicenia wymyślam dla nich nowe wersje serwowania ulubionych smaków a także trochę eksperymentuję pozostając wierna jedynie głównym składnikom. Były już piwne naleśniki z nadzieniem do ruskich, których nigdy nie wystarcza dla wszystkich na dokładkę. Tym razem zainspirowana kuchnią grecką, w której do tradycji należy farsz z cukinii, fety i mięty w cieście filo, przygotowałam ucztę dla smakoszy potraw ziemniaczanych. Sama nie przepadam za cukinią, robię z niej tylko placki i chutney tak więc grecki farsz nie trafił w moje kubki smakowe i tak cukinię zamieniłam na ziemniaki a miętę na koperek. Wyszło z tego pyszne danie, do którego wystarczy podać ulubioną sałatę lub surówkę aby mogło stanowić smaczny, pełnowartościowy i kolorowy posiłek.

Zdjęcie - Tarta ziemniaczana w cieście filo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smaczny posiłek w słoneczny dzień...hmmm czego chcieć więcej?



Zdjęcie - Tarta ziemniaczana w cieście filo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

A farsz?? no cóż mam powiedzieć?  rozpływa się w ustach dając rozkosz podniebieniu!



Zdjęcie - Tarta ziemniaczana w cieście filo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 6-8

Czas wykonania – 100 min.

Stopień trudności – średni

 Składniki:

  • 9 arkuszy ciasta filo (ciasto rozmrażamy zgodnie z indrukcją na opakowaniu),
  • 7 dużych ziemniaków,
  • 270 g fety,
  • 2 cebule,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • pieprz ziołowy,
  • sól i pieprz świeżo mielony,
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta,

 Sposób wykonania:

  1. ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy w „mundurkach” w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,
  2. w międzyczasie: kroimy drobno cebulę i podsmażamy z roztartym czosnkiem na złocisty kolor,
  3. ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach, do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę oraz pokruszoną fetę,
  4. wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany koperek, ( należy dobrze doprawić, można w trakcie posmakować czy wystarczająco jak na nasz gust),
  5. piekarnik nagrzewamy do 180˚ C,
  6. przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,
  7. delikatnie rozwijamy ciasto, jeden płat ciasta smarujemy (pędzlem) oliwą i wkładamy do formy tak aby posmarowana strona ciasta dotykała dna formy a część ciasta wystawała poza obręcz,
  8. następnie arkusz po arkuszu smarować oliwą i układać kolejne warstwy ciasta obracając formę o 90˚ po każdym następnym arkuszu, pamiętając że każdy arkusz ciasta musi wystawać poza obręcz.
  9. tak ułożyć 8 arkuszy a 1 pozostawić na wierzch.
  10. do formy „wyścielonej” ciastem filo włożyć farsz, ostatni arkusz ciasta
    posmarować oliwą, złożyć na pół i przykryć farsz,
  11. następnie wszystkie wystające poza obręcz rogi ciasta założyć do środka formy przykrywając w ten sposób wierzchni arkusz ciasta,
  12. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 min. aż ciasto uzyska złoty kolor.

Kategorie przepisów