Tarta ziemniaczana w cieście filo
Moja rodzina i znajomi są fanami nadzienia do ruskich pierogów. Dlatego od czasu do czasu dla urozmaicenia wymyślam dla nich nowe wersje serwowania ulubionych smaków a także trochę eksperymentuję pozostając wierna jedynie głównym składnikom. Były już piwne naleśniki z nadzieniem do ruskich, których nigdy nie wystarcza dla wszystkich na dokładkę. Tym razem zainspirowana kuchnią grecką, w której do tradycji należy farsz z cukinii, fety i mięty w cieście filo, przygotowałam ucztę dla smakoszy potraw ziemniaczanych. Sama nie przepadam za cukinią, robię z niej tylko placki i chutney tak więc grecki farsz nie trafił w moje kubki smakowe i tak cukinię zamieniłam na ziemniaki a miętę na koperek. Wyszło z tego pyszne danie, do którego wystarczy podać ulubioną sałatę lub surówkę aby mogło stanowić smaczny, pełnowartościowy i kolorowy posiłek.
Smaczny posiłek w słoneczny dzień...hmmm czego chcieć więcej?
A farsz?? no cóż mam powiedzieć? rozpływa się w ustach dając rozkosz podniebieniu!
Ilość porcji – 6-8
Czas wykonania – 100 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
- 9 arkuszy ciasta filo (ciasto rozmrażamy zgodnie z indrukcją na opakowaniu),
- 7 dużych ziemniaków,
- 270 g fety,
- 2 cebule,
- 1 duży ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- 3 liście laurowe,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 mały pęczek koperku,
- pieprz ziołowy,
- sól i pieprz świeżo mielony,
- oliwa z oliwek do smarowania ciasta,
Sposób wykonania:
- ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy w „mundurkach” w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,
- w międzyczasie: kroimy drobno cebulę i podsmażamy z roztartym czosnkiem na złocisty kolor,
- ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach, do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę oraz pokruszoną fetę,
- wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany koperek, ( należy dobrze doprawić, można w trakcie posmakować czy wystarczająco jak na nasz gust),
- piekarnik nagrzewamy do 180˚ C,
- przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,
- delikatnie rozwijamy ciasto, jeden płat ciasta smarujemy (pędzlem) oliwą i wkładamy do formy tak aby posmarowana strona ciasta dotykała dna formy a część ciasta wystawała poza obręcz,
- następnie arkusz po arkuszu smarować oliwą i układać kolejne warstwy ciasta obracając formę o 90˚ po każdym następnym arkuszu, pamiętając że każdy arkusz ciasta musi wystawać poza obręcz.
- tak ułożyć 8 arkuszy a 1 pozostawić na wierzch.
- do formy „wyścielonej” ciastem filo włożyć farsz, ostatni arkusz ciasta
posmarować oliwą, złożyć na pół i przykryć farsz, - następnie wszystkie wystające poza obręcz rogi ciasta założyć do środka formy przykrywając w ten sposób wierzchni arkusz ciasta,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 min. aż ciasto uzyska złoty kolor.