Tarta ze szpinakiem i serem feta
Wytrawne tarty piekę częściej niż te słodkie. Dzisiaj pokażę prosty przepis na smaczną tartę ze świeżym szpinakiem i serem feta. Do jej przygotowania możecie też użyć mrożonego szpinaku, polecam ten w liściach, pamiętajcie tylko, żeby bardzo dokładnie go odsączyć po przesmażeniu. Tarta doskonale smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku! :)
PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Wypełnienie tarty :
200 g świeżego szpinaku
75 g sera feta
200 ml kremówki
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i serem feta :
Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : ze szpinaku oderwać grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć przez chwilę na niedużym ogniu, dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż cały szpinak zwiędnie. Dokładnie odsączyć do z nadmiaru wody i ułożyć na podpieczonym spodzie. Dodać pokruszony ser feta. W misce wymieszać trzepaczką rózgową kremówkę, jajka, sporą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Formę z tartą ułożyć na blasze do pieczenia, zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Wyciągnąć, odstawić na 10-15 minut, następnie rozkroić.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!