Tarta z warzywami i serem feta
Pyszna tarta warzywna z serem feta. Na kruchym spodzie, z brokułem, papryką, czosnkiem i serem feta. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny. Bezpośrednio po upieczeniu powinna odstać około 15 minut zanim zabierzemy się za jej krojenie.
PRZEPIS NA TARTĘ Z WARZYWAMI I SEREM FETA
Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Wypełnienie tarty :
½ brokułu
1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki sera feta
150 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz
Jak zrobić tartę z warzywami i serem feta : Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić. Brokuł podzielić na różyczki, duże poprzecinać na pół. Wrzucić do osolonego, gotującego się wrzątku. Gotować przez 3 minuty, wyciągnąć, przełożyć na talerz. Jeden ząbek czosnku obrać i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek, po upływie około pół minuty dodać paprykę. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 4 minuty. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, dodać mały, wyciśnięty ząbek czosnku, dużą szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Na podpieczonym cieście ułożyć brokuły i paprykę. Zalać masą jajeczną, posypać pokruszonym serem feta. Piec w temperaturze 190 stopni na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie pokroić.