Tarta z nadzieniem z batatów


Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku bardzo przypomina dynię. Idealny jesienny wypiek.
Zdjęcie - Tarta z nadzieniem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Spód:
250 g mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
50 g smalcu (lub masła)
ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Miksujemy mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieramy wszystko palcami lub siekamy na stolnicy jak ciasto kruche). Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilkę miksujemy lub zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Łączymy je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nadzienie:
750 g batatów
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki aromatu
100 g masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Przygotowanie: Bataty obieramy, myjemy, kroimy w na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem (żyrafą) na gładką masę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier biały i trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm.
Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Z resztek ciasta można wyciąć listki, którymi jeszcze przed pieczeniem dekorujemy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 - 60 minut.

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Kandyzowane rajskie jabłuszka

figmara figmara
figowe smaki

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą
2

Tarta "Reese's"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pumpkin pie - tarta dyniowa
1

Pumpkin pie - tarta dyniowa

food² food²
Food Square

Krucha tarta z jabłkami
2

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta banoffee
1

Tarta banoffee

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta banoffee

Tarta banoffee

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta ze śliwkami
2

Tarta ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy