Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą


Kolejna propozycja na wytrawną tartę, tym razem z kurczakiem curry, czerwoną papryką, szpinakiem i kukurydzą. Uwielbiam piec tego typu tarty. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, można je podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Zdjęcie - Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA TARTĘ Z KURCZAKIEM CURRY , PAPRYKĄ, SZPINAKIEM I KUKURYDZĄ

Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody

Wypełnienie tarty :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 garść liści szpinaku
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki oliwy
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz

Jak zrobić tartę z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą : Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i przyprawą curry, odstawić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na mniejsze kawałki. Z liści szpinaku oderwać twarde łodygi, liście posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, smażyć przez 3 minuty, często mieszając, dodać paprykę, smażyć razem kolejne 3 minuty. Na koniec wrzucić posiekane liście szpinaku i kukurydzę, wymieszać, ściągnąć z palnika. Śmietankę wlać do miski, dodać jajka, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. wymieszać trzepaczką rózgową. Na podpieczone ciasto wyłożyć zawartość patelni. Zalać mieszanką śmietanki i jajek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie pokroić.

Przepisy z tych kategorii

Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem
5

Tarta brokułowo-kukurydziana z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Tarta z mascarpone i owocami
1

Tarta z mascarpone i owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z malinami i mascarpone

Tarta z malinami i mascarpone

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową pann…

food² food²
Food Square

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czek…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zaproszenie do majowej Piekarni

Zaproszenie do majowej Piekarn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Brioszka – francuska bułka maślana

Brioszka – francuska buł…

food² food²
Food Square

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny