Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą


Kolejna propozycja na wytrawną tartę, tym razem z kurczakiem curry, czerwoną papryką, szpinakiem i kukurydzą. Uwielbiam piec tego typu tarty. Dobrze smakują i na ciepło i na zimno, można je podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Zdjęcie - Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA TARTĘ Z KURCZAKIEM CURRY , PAPRYKĄ, SZPINAKIEM I KUKURYDZĄ

Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody

Wypełnienie tarty :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 garść liści szpinaku
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki oliwy
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz

Jak zrobić tartę z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą : Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i przyprawą curry, odstawić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na mniejsze kawałki. Z liści szpinaku oderwać twarde łodygi, liście posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, smażyć przez 3 minuty, często mieszając, dodać paprykę, smażyć razem kolejne 3 minuty. Na koniec wrzucić posiekane liście szpinaku i kukurydzę, wymieszać, ściągnąć z palnika. Śmietankę wlać do miski, dodać jajka, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. wymieszać trzepaczką rózgową. Na podpieczone ciasto wyłożyć zawartość patelni. Zalać mieszanką śmietanki i jajek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie pokroić.

Przepisy z tych kategorii

Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem
5

Tarta brokułowo-kukurydziana z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
2

Kotlety z indyka w panierce z…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z makaronem, kurczakiem, ogórkami i koperkiem
2

Sałatka z makaronem, kurczakie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
2

Kurczak w sosie słodko – kwaśn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy