Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami to kwintesencja lata. Kruchy spód, delikatny jak obłoczek krem z serka mascarpone i śmietany oraz białej czekolady, do tego miks letnich owoców: malin, borówek, jeżyn, porzeczek. Na samą myśl cieknie ślinka.
Zdjęcie - Tarta z kremem z białej czekolady z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na formę o średnicy około 24 cm):
spód
100 g masła,
200 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli, 

krem
100 g białej czekolady,
250 g serka mascarpone,
100 ml śmietany 30-36 %
300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki),
kilka listków mięty do ozdoby.
Zdjęcie - Tarta z kremem z białej czekolady z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Przestudzić. Mascarpone ubić wraz z kremówką do uzyskania kremu. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy, wierzch udekorować owocami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Tarta wygląda i smakuje obłędnie. Polecam!

Kategorie przepisów