Tarta z jabłkami na wyjątkowym kruchym spodzie
Jak zwykle zabrakło czasu na więcej eksperymentów ze Smakowitą Pajdą, ale ten pierwszy uważam za wyjątkowo udany!
M. wrócił z pracy, zrobił sobie kawę widząc ciasto, ukroił kawałek, zjadł jednego gryza, drugiego i trzeciego, zastanawiał się nad każdym kęsem i jeszcze mnie nie zapytał, co to dokładnie było. Skomentował tylko, że dobre, ale takie inne, jakby.... brakowało mu słowa.
M. ma zwyczaj czytać moje wpisy na blogu, więc Kochanie Moje - tak, to było kruche ciacho na smalcu z jabłuszkiem i cebulką - na zdrowie i trzymaj kciuki, żebym wygrała, żeby moje ciacho wygrało ;)
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
- 180 g Smakowitej Pajdy z cebulą i jabłkiem
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 7 łyżek lodowatej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru pudru
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka prażonej cebulki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- na stolnicy lub do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy Smakowitą Pajdę, sól, wodę, zagniatamy kruche ciasto
- wykładamy nim brzegi i spód formy,w stawiamy do schłodzenia do lodowki
- w tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie półplasterki, mieszamy z mąką i cukrem
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
- na schłodzony spód posypujemy cienką warstwę cynamonu, układamy jabłka, delikatnie zwijamy brzegi tworząc ładny i gładki rant, wokól niego posypujemy prażoną cebulkę
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut - do zezłocenia się ciasta
- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, dekorujemy pudrem i listkami mięty lub melisy
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją konsystencją i delikatnością. Jest już na tyle idealna, że nie trzeba jej solić, niczym doprawiać. Nie dość, że smakuje to jeszcze chrupie i jak widać, świetnie nadaje się do słodkich wypieków”.
Tym przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smacznego ;)