Tarta z brokułami, szynką i serem kozim
 
            Dzisiaj propozycja na smaczny, szybki obiad lub kolację – tarta w wersji wytrawnej : pyszne połączenie brokułu, szynki i sera koziego. Niewiele składników – wspaniały smak! Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zamiast sera koziego możecie użyć fety a dla wielbicieli wyrazistych smaków polecam ser z niebieską pleśnią.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Tarta z brokułami, szynką i serem kozimPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Tarta z brokułami, szynką i serem kozimPorcje4
porcjeKalorie790
kcalSkładniki- Ciasto kruche :
- 250 g mąki pszennej 
- 1 łyżeczka soli 
- 125 g zimnego masła 
- 1 żółtko 
- 5 łyżek zimnej wody 
- Składniki :
- 1 brokuł 
- 80 g szynki 
- 100 g sera koziego w roladce 
- 175 ml śmietanki 30% 
- 4 jajka 
- 2 ząbki czosnku 
- sól, pieprz 
- Najpierw przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło, siekać nożem na maleńkie kawałki, następnie zrobić wgłębienie i dodać żółtko oraz wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić.
- Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić.
- Szynkę i ser pokroić na mniejsze kawałki.
- W misce umieścić śmietankę, jajka, wyciśnięty czosnek i dwie spore szczypt soli i pieprzu. Wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników.
- Formę z ciastem ułożyć na blasze z piekarnika. Na ciasto wyłożyć brokuł, szynkę i ser, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Wyciągnąć, odstawić na około 10 minut, następnie kroić.
 
            