Tarta tutti frutti z kremem mascarpone
Dzień dobry :)
Nie raz i nie dwa słyszeliście na pewno, żeby korzystać z sezonu na owoce. Dzisiejszy przepis na tartę napakowaną owocami lata, wykorzystuje sezon prawie w 100% (miały być
jeszcze czereśnie, ale zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach ;) ). Stąd też nazwa tutti frutti, czyli wszystkie owoce. Przy okazji muszę się przyznać, że w dzieciństwie uwielbiałam ten zwrot, bo zwiastował mnóstwo pyszności. Mogę zapewnić, że tym razem też będzie pysznie :)
Tarta tutti frutti z kremem mascarpone Składniki: Ciasto
200 g mąki
150g masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i szczyptą soli, posiekać z zimnym masłem (można pulsacyjnie w malakserze). Dodać żółtko, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (na 2-3 mm). Zdjąć gorny arkusz. Ciasto odwrócić nad formą drugim papierem do góry, zdjąć go. Ciasto lekko docisnąć do formy, schłodzić w lodówce min. przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciażyć kulkami ceramicznymi lub grochem, ryżem, fasolą, itp. Piec ok.10-12 minut. Usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut, aż tarta będzie miała złoty kolor. Wystudzić. Krem
Ważne: mleko i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - min. 24 godziny w lodówce 350 g mascarpone
240 g skondensowanego słodzonego mleka
Dodatkowo
duuużo rożnych owoców np. miks truskawek, malin, jagód, borówek, jeżyn, porzeczek, czereśni, moreli
Mascarpone przełożyć do misy miksera, dolać mleko. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć na wystudzony spód, schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Im więcej rodzajów,tym lepiej;)
Smacznego!
Tarta tutti frutti z kremem mascarpone Składniki: Ciasto
200 g mąki
150g masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i szczyptą soli, posiekać z zimnym masłem (można pulsacyjnie w malakserze). Dodać żółtko, krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (na 2-3 mm). Zdjąć gorny arkusz. Ciasto odwrócić nad formą drugim papierem do góry, zdjąć go. Ciasto lekko docisnąć do formy, schłodzić w lodówce min. przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciażyć kulkami ceramicznymi lub grochem, ryżem, fasolą, itp. Piec ok.10-12 minut. Usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut, aż tarta będzie miała złoty kolor. Wystudzić. Krem
Ważne: mleko i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - min. 24 godziny w lodówce 350 g mascarpone
240 g skondensowanego słodzonego mleka
Dodatkowo
duuużo rożnych owoców np. miks truskawek, malin, jagód, borówek, jeżyn, porzeczek, czereśni, moreli
Mascarpone przełożyć do misy miksera, dolać mleko. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć na wystudzony spód, schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Im więcej rodzajów,tym lepiej;)
Smacznego!