Tarta gruszkowa z płatkami migdałowymi i czekoladą
Bardzo lubię gotować i jakoś się z tym ogarniam natomiast nie lubię piec ciast. Zwykle mam wrażenie, że podczas ich przygotowywania powstaje straszny bałagan, nad którym ciężko mi zapanować. Tym razem było inaczej ponieważ poszłam na skróty i zamiast robienia kruchego ciasta zastosowałam gotowe ciasto francuskie. Może nie wygląda jakoś szczególnie, w końcu to eksperyment w moim wykonaniu ale smakuje całkiem świetnie. Polecam do wykonania wszystkim tym, którzy lubią przegryźć coś słodkiego a nie bardzo lubią zabawy w pieczenie ciast.
P. S przetestowałam na 7 osobach, smakowało, czyli do powtórzenia… smacznego!
Ilość porcji – 8-10
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ( użyłam gotowego o wym. 25cm.x45cm.),
- 8 gruszek,
- sok z ½ cytryny,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 jajka,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 100 g cukru,
- 100 g płatków migdałowych,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
- ciasto francuskie dzielimy na dwie część, tak żeby wypełnić formę do tarty ( użyłam okrągłej formy o przekroju 24 cm.)
- formę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem francuskim,
- gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki,
- układamy gruszki na cieście francuskim,
- robimy sos: do śmietany dodajemy sok z cytryny, jajka, cukier waniliowy i cukier, mieszamy, nie ubijając,
- sosem zalewamy gruszki,
- całość posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C, pieczemy 60 min.
- rozpuszczamy tabliczkę czekolady i polewamy upieczoną tarte,
- podajemy po schłodzeniu.