Tarta gruszkowa z płatkami migdałowymi i czekoladą

Tarta gruszkowa z płatkami migdałowymi i czekoladą

Bardzo lubię gotować i jakoś się z tym ogarniam natomiast nie lubię piec ciast. Zwykle mam wrażenie, że podczas ich przygotowywania powstaje straszny bałagan, nad którym ciężko mi zapanować. Tym razem było inaczej ponieważ poszłam na skróty i zamiast robienia kruchego ciasta zastosowałam gotowe ciasto francuskie. Może nie wygląda jakoś szczególnie, w końcu to eksperyment w moim wykonaniu ale smakuje całkiem świetnie. Polecam do wykonania wszystkim tym, którzy lubią przegryźć coś słodkiego a nie bardzo lubią zabawy w pieczenie ciast.

P. S przetestowałam na 7 osobach, smakowało, czyli do powtórzenia… smacznego!

Zdjęcie - Tarta gruszkowa z płatkami migdałowymi i czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –   8-10

Czas wykonania –  70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego ( użyłam gotowego o wym. 25cm.x45cm.),
  • 8 gruszek,
  • sok z ½ cytryny,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 jajka,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:

  1. ciasto francuskie dzielimy na dwie część, tak  żeby wypełnić formę do tarty ( użyłam okrągłej formy o przekroju 24 cm.)
  2. formę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem francuskim,
  3. gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki,
  4. układamy gruszki na cieście francuskim,
  5. robimy sos: do śmietany dodajemy sok z cytryny, jajka, cukier waniliowy i cukier, mieszamy, nie ubijając,
  6. sosem zalewamy gruszki,
  7. całość posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C, pieczemy 60 min.
  8. rozpuszczamy tabliczkę czekolady i polewamy upieczoną tarte,
  9. podajemy po schłodzeniu.

Kategorie przepisów