Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną

Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną

Zdjęcie - Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na formę ok. 23 cm:

Spód:

280 g ciastek owsianych
80 g roztopionegomasła

Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć dno i boki formy.

Nadzienie:

400 g gotowej masy krówkowej lub dulce de leche
3-4 banany
1-2 łyżki soku z cytryny
250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin)
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania

Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!

Zdjęcie - Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów