Tarta bananowo-karmelowo-czekoladowa
CIASTO
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
ok. 60 ml zimnej wody
szczypta soli
2 łyżki cukru
Ciasto trzeba szybko zagnieść z podanych składników. Zagniatanie ma trwać nie dłużej niż 7 minut. Potem trzeba je koniecznie na 2 godziny odstawić do lodówki - zawinięte w folię. Podana ilość ciasta starczy na wylepienie formy o przekroju 24-26 cm. Ciasto pieczemy w 185 stopniach C - najpierw przykryte pergaminem obciążonym fasolkami a następnie 10-15 minut już bez obciążenia. Spód ciasta trochę się podniesie, ale w trakcie stygnięcia opadnie znowu. I odstawiamy do przestygnięcia.
FARSZ
2 banany
1 1/2 puszki masy krówkowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki siekanych migdałów
Masę krówkową podgrzewamy w rondelku, ale ostrożnie, by się nie przypaliła. Na ostudzone ciasto wykładam najpierw banana pokrojonego w niezbyt grube plastry. Posypuje je migdałami a następnie wylewam na to masę krówkową i odstawiam do przestygnięcia na 30 min. Potem do lodówki na godzinę a w tym czasie rozpuszczam czekoladę. I polewam wierzch tarty czekoladą i znów odstawiam do przestygnięcia i na godzinę do lodówki.
Gotowe. A to efekt finalny: