Talarki ziemniaczane z frytkownicy

Talarki ziemniaczane z frytkownicy

 

Odkryj nasz przepis na talarki ziemniaczane z frytkownicy, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Stanowią doskonały dodatek do obiadu lub mogą być podawane jako samodzielna przekąska. Przygotowanie tych smażonych talarków jest łatwe i szybkie. Oto jak możesz zrobić je w domu.

Spis treści

  • Talarki Ziemniaczane z Frytkownicy – Potrzebne składniki
  • Sposób na talarki bez frytkownicy
  • Porady i wskazówki
  • Z czym podawać talarki ziemniaczane z frytkownicy?

Talarki Ziemniaczane z Frytkownicy – Potrzebne składniki

Ziemniaki – wybierz ziemniaki mączyste, ponieważ one nie rozpadną się podczas smażenia. Umyj je dokładnie i obierz ze skóry. Pokrój na plasterki grubości około pół centymetra.

Maślanka z przyprawami – namaczając talarki ziemniaczane w maślance z dodatkiem przypraw, sprawimy, że będą kruche i pełne smaku.

Mąka pszenna – po namoczeniu w maślance z przyprawami, obtocz talarki w mące. Przez to będą miały chrupiącą panierkę.

Olej – aby zrobić talarki ziemniaczane z frytkownicy potrzebny ci będzie olej roślinny na przykład rzepakowy lub słonecznikowy.

Sposób na talarki bez frytkownicy

To danie można przyrządzić bez frytkownicy. Możesz również przygotować je bezpośrednio na kuchence, w głębokiej patelni lub woku. Naczynie powinno być głębokie.

Upewnij się, że ziemniaki są całkowicie pokryte olejem na patelni. Do regulacji temperatury oleju radzę też używać termometru. Wrzuć ostrożnie pokrojone talarki ziemniaczane do rozgrzanego oleju i smaż aż będą złocisto brązowe.

Porady i wskazówki

  • Plastry można pokroić na dowolny rozmiar, tylko upewnij się, że są dokładnie ugotowane przed podaniem.
  • Przed smażeniem należy zanurzyć ziemniaki w zimnej maślance, aby ziemniaki straciły część skrobi.
  • Jak wspomniałam powyżej, możesz przygotować te talarki bez frytkownicy.
  • Możesz smażyć w standardowym oleju roślinnym lub rzepakowym.
  • Użyj dobrej jakości okapu kuchennego, aby twoja kuchnia nie pachniała jak smażony olej. Tutaj znajdziesz najlepsze okapy kuchenne w obecnym roku.

Zdjęcie - Talarki Ziemniaczane z Frytkownicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZ czym podawać talarki ziemniaczane z frytkownicy?

Te talarki ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych i nie tylko. Możesz je również podawać jako przekąskę same w sobie, z dodatkiem sosu.

Polecamy oczywiście proste sosu jak ketchup, musztarda i majonez. Możesz je również podawać z kwaśną śmietaną lub innym ulubionym sosem.

A jeżeli chcesz przygotować coś specjalnego to polecamy ten Azjatycki sos słodko kwaśny. Jest on bardzo prosty do zrobienia i smakuje wyśmienicie!

A jeżeli masz chęć na bardziej klasyczny sos to polecamy ten kremowy sos czosnkowy. Jest on pełny aromatu i idealnie pasuje do tych talarków ziemniaczanych.

Zdjęcie - Talarki Ziemniaczane z Frytkownicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Talarki Ziemniaczane z Frytkownicy

Te przepyszne smażone talarki ziemniaczane z frytkownicy są idealną przekąską, lub dodatkiem do smakowitego obiadu! 

Czas Przygotowania 15 minuty minut
Czas Gotowania 4 minuty minut
Odstawić na 1 godzina godzinę
Czas Całkowity 1 godzina godzinę 19 minuty minut

Danie: dodatek do obiadu, przekąska, kuchnia amerykańska

Porcje 2 Osoby

Składniki na talarki ziemniaczane z frytkownicy:

  • 1 Szklanka Maślanki
  • 4 Łyżki Przyprawy do kurczaka lub twojej innej ulubionej przyprawy
  • 2 Duże Ziemniaki Dokładnie umyte lub obrane
  • 1 Szklanka Mąki
  • Olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić talarki ziemniaczane z frytkownicy?

  • Umyte ziemniaki pokrój na talarki, lub użyj do tego specjalnej szatkownicy.
  • Do miski dodaj maślankę oraz 1 łyżkę przyprawy.
  • Talarki dodaj do maślanki i przykryj folią spożywczą. Odłóż na 1 godzinę.
  • Przygotuj siatkę drucianą.
  • Do czystej miski dodaj mąkę, wraz z pozostałymi 3 łyżkami przyprawy. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki.
  • Wyjmij talarki ze śmietanki i obtocz dokładnie w mące.
  • Wyłóż na siatce i zostaw na 15 minut, aby delikatnie się osuszyły.
  • Do frytkownicy wlej olej. Rozgrzej go do temperatury 160°C.
  • Talarki delikatnie opuszczaj w gorącym oleju i smaż przez 3 minuty.
  • Wyjmij je z oleju i odłóż jeszcze raz na siatce, aby cały olej odciekł. Możesz również położyć je na talerzu z ręcznikiem papierowym pod spodem.
  • Podawaj na gorąco z ulubionymi sosami i dodatkami.

Wartości odżywcze kalorie: 519kcal
Spróbowałeś tego przepisu?
Daj nam znać jak smakował przepis

Kategorie przepisów