Tajskie zielone curry z kurczaka

Kłamstwa. Kłamstwa.
Od miesiąca przekonuję się, jak bezgraniczna jest ludzka podłość. Jak można nie mieć sumienia i opowiadać takie oszczerstwa... takie wyzwiska...
A wszystko co mogę, to bezsilnie zacisnąć pięści.


***
Przepisów na kurczaka z zieloną pastą curry znalazłam na necie sporo. Właściwie przy takiej potrawie można improwizować. Bazą jest oczywiście zielona pasta curry oraz mleko kokosowe, natomiast warzywa można dać takie, „jakie akurat ma się w lodówce”. Ja użyłam fasolki szparagowej i groszku, ale równie dobrze może być papryka, marchewka, malutkie kolby kukurydzy (tzw. baby corn) lub inne warzywa. Tak czy siak, danie wyjdzie pyszne ;)
Dodatek papryczki chili jest wskazany, jeśli lubimy pikantne potrawy. Ja dałam trochę chili i dla mnie było ok., ale dla mojej mamy jednak już ciut za ostre. Tak więc i tutaj jest możliwość improwizacji :)
Tajską zieloną pastę curry można kupić w hipermarketach i delikatesach na półkach z egzotycznymi artykułami. Można też zrobić ją samemu – przepis na nią podaje m.in. Komarka. Ja, póki co, posłużyłam się gotowcem, dzięki temu obiad „zrobił się” błyskawicznie.

Zdjęcie - Tajskie zielone curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TAJSKIE ZIELONE CURRY Z KURCZAKA
(dla 4 osób)
2 filety z piersi kurczaka,
2/3 słoiczka tajskiej zielonej pasty curry,
mała puszka mleka kokosowego,
szklanka mrożonej fasolki szparagowej,
2/3 szklanki mrożonego groszku,
1 cebula,
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
kawałek papryczki chili,
pieprz i ewentualnie sól,
listki kolendry

Na lekko osolony wrzątek wrzucić fasolkę i groszek. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, odcedzić i odstawić warzywa.
Cebulę pokroić w „piórka” i zeszklić w woku na oleju. Dodać imbir, posiekane chili (bez pestek) oraz pokrojone na paseczki mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pastę curry, wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać warzywa i gotować razem 2-3 minuty. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane posiekanymi listkami kolendry.

Zdjęcie - Tajskie zielone curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym
3

Kurczak w kremowym sosie z mle…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Filety z kurczaka z sosem z porów i suszonych pomidorów
11

Filety z kurczaka z sosem z po…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Najlepsze curry z indyjskiej restauracji: kurczak, papryka, cebula
17

Najlepsze curry z indyjskiej r…

Weczek Weczek
Mówią weki

Czekoladowy pudding jaglany

Czekoladowy pudding jaglany

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy