Tajski napój z melona i imbiru
Po chłodniku z melona zdecydowałam się zrobić z tego owocu także tajski napój z dodatkiem piwa imbirowego. Jako że całkiem niedawno bardzo polubiłam piwo imbirowe, według mnie powinno go być w tym koktajlu więcej ;) Kolor napoju zależy od gatunku użytego melona. Ja użyłam odmiany Galia o kremowym miąższu, ale na zdjęciach w książeczce* koktajl miał kolor intensywnie pomarańczowy od pomarańczowej odmiany Kantalupa.
NAPÓJ Z MELONA I IMBIRU
(na 4 porcje)
1 melon (ok. 800g),
6 łyżek piwa imbirowego,
3 łyżki soku z limonki,
pokruszony lód,
plasterki limonki do dekoracji
Melon obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Następnie razem z piwem imbirowym i sokiem z limonki dokładnie zmiksować go w blenderze.
W 4 szklankach umieścić sporo pokruszonego lodu. Zalać lód gęstym sokiem z melona i imbiru.
Limonkę pokroić w cienkie plasterki. Naciąć każdy z nich i udekorować nimi szklanki. Ponadto do każdej szklanki wrzucić plasterek limonki. Natychmiast podawać :)
* wykorzystałam przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”
NAPÓJ Z MELONA I IMBIRU
(na 4 porcje)
1 melon (ok. 800g),
6 łyżek piwa imbirowego,
3 łyżki soku z limonki,
pokruszony lód,
plasterki limonki do dekoracji
Melon obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Następnie razem z piwem imbirowym i sokiem z limonki dokładnie zmiksować go w blenderze.
W 4 szklankach umieścić sporo pokruszonego lodu. Zalać lód gęstym sokiem z melona i imbiru.
Limonkę pokroić w cienkie plasterki. Naciąć każdy z nich i udekorować nimi szklanki. Ponadto do każdej szklanki wrzucić plasterek limonki. Natychmiast podawać :)
* wykorzystałam przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”