Tagine z jagnięciną i morelami
Kolejna wyprawa kulinarna do Maroka. Zatęskniłam za orientalnymi smakami i cudowną jagnięciną. Garnek pełen soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na obiad w chłodny dzień. Wspaniale rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon i papryka to to czego mi teraz trzeba, nawet w taki słoneczny dzień jak dziś.
Tagine z jagnięciną i morelami składniki na 3-4 osoby:- 1kg mięsa jagnięcego (z udźca lub łopatki) pokrojonego w kostkę
- 2 duże czerwone cebule
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 0,5l bulionu
- 15 posiekanych suszonych moreli
- garść płatków migdałowych
marynata:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki siekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
Składniki marynaty mieszam i zalewam nią mięso. Dokładnie mieszam, aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3 godziny).
Marchewki oczyszczam i kroję w plasterki, cebule obieram i kroję w krążki.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
Na dno tagine układam ziemniaki, potem mięso, morele, cebulę i marchewkę. Zalewam gorącym bulionem.
Wstawiam do zimnego piekarnika.
Włączam piekarnik na 170oC. Piekę ok. 3godz.
Przed podaniem ewentualnie doprawiam solą, posypuję płatkami migdałów i świeżą kolendrą.