Tabouleh

Na pożegnanie lata u mnie króluje marokańska sałatka tabouleh - lekka i orzeźwiająca. Jak widać, ostatnio polubiłam dania z miętą...

Składniki:

100 g kuskusu

3 średniej wielkości pomidory

1 długi ogórek

2 różnokolorowe strąki papryki

pęczek dymki

sok z 1 dużej cytryny

po pęczku mięty i zielonej pietruszki

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz 

Kuskus wsyp do miski, zalej wrzątkiem. Poczekaj, aż cała woda zostanie wchłonięta, a kuskus ostygnie. Wtedy wymieszaj go z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pomidory obierz ze skórki i usuń pestki (najlepiej użyć mięsistych pomidorów). Następnie posiekaj w kosteczkę, podobnie posiekaj ogórka i paprykę oraz dymkę. Drobno posiekaj miętę i pietruszkę. Wszystko razem porządnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Zdjęcie - Tabouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo dziękuję La_mad i Dagmarze_65 za wyróżnienie mnie tytułem Versatile Blogger Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło, zwłaszcza, że ostatnio mój blog nieco się zakurzył, bowiem zaprząta mnie wiele różnych spraw niekoniecznie związanych z gotowaniem. Mam jednak nadzieję, że w natłoku zdarzeń nie zapomnę o aktualizowaniu bloga, zwłaszcza, że wciąż przygotowuję i wypróbowuję nowe przepisy. Pozdrawiam serdecznie!

Zdjęcie - Tabouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy