SZYSZKI Z KARMELEM (CONES WITH CARAMEL)
szyszki z karmelem
Przedstawiam szyszki z karmelem czyli deser na jeden kęs. Deser ten jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Doskonały przepis na Sylwestra i nie tylko, polecam!
Źródło: link
Składniki:
- 80 g ryżu preparowanego
- 100 g masła
- 230 g drobnego cukru
- 150 ml śmietany kremówki 30 %
- spora szczypta soli
Wykonanie:
Cukier rozpuścić na głębokiej patelni, aby powstał karmel. Cukier mieszać i rozpuszczać powoli na patelni. Nie może się przypalić, bo szyszki będą gorzkie. Karmel musi mieć bursztynowy kolor i jednolitą konsystencję bez grudek. Zmniejszyć moc palnika i do takiego karmelu dodać masło, energicznie mieszać do momentu, aż masło połączy się z cukrem. Następnie dolać śmietankę, która musi mieć temperaturę pokojową, wymieszać tak, żeby składniki się połączyły i wyłączyć palnik. Dodać dużo soli, wymieszać i wsypać ryż preparowany. Wszystko ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia.Po tym czasie zwilżyć dłonie wodą i formować szyszki. Odstawić do całkowitego ostudzenia, aż całkowicie się scalą. Szyszki przechowujemy w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia, gotowe!
Smacznego!
Zapraszam również na: Galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami