Szynka wieprzowa z szynkowara

Szynka wieprzowa z szynkowara

Domowa wędlina nie ma sobie równych! Przygotowując ją w domu mamy pełną kontrolę nad jakością składników i unikamy zbędnej chemii, dodawanej do sklepowych wyrobów. Pyszną wędlinę możemy przygotować bez dodatkowych urządzeń, tutaj – klik – znajdziecie przepis na schab pieczony w mleku. Warto też zaopatrzyć się w szynkowar, dzięki któremu możemy urozmaicić nasze domowe wyroby. Przygotowanie szynki z szynkowara jest bardzo proste, przeczytajcie przepis i przekonajcie się sami :).


Zdjęcie - Szynka wieprzowa z szynkowara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA SZYNKĘ WIEPRZOWĄ Z SZYNKOWARA


Składniki :

800 g szynki wieprzowej

200 g mięsa mielonego wieprzowego

3 ząbki czosnku

1 łyżka soli peklowej

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka cukru

2 łyżki przyprawy do wieprzowiny

100 ml wody

2 łyżeczki żelatyny


Jak zrobić szynkę wieprzową z szynkowara :

Mięso pokroić w kostkę (trochę większą niż do gulaszu), włożyć do miski. Dodać mięso mielone, wyciśnięty czosnek, sól peklową, pieprz, cukier i przyprawę do wieprzowiny, wymieszać. Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie wstawić na palnik, na mały ogień, mieszać aż żelatyna się rozpuści (nie może się zagotować!). Odstawić na kilka chwil do przestygnięcia, następnie dodać do mięsa i całość wyrabiać dłonią przez około 3-4 minuty. W szynkowarze umieścić woreczek, wkładać do niego mięso, za każdym razem mocno je dociskając. Woreczek zawiązać, zamknąć szynkowar i zostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć szynkowar, włożyć do wysokiego garnka, nalać do niego zimnej wody tak aby sięgała około 2 cm nad poziomem mięsa w szynkowarze. Do szynkowaru włożyć termometr. Wstawić na palnik, na mały ogień. Szynkę parzyć przez ok. 2 i pół godziny, aż temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie. Wówczas wyciągnąć szynkowar, ostudzić na kuchennym blacie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Domowa wędlina gotowa!

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów