Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Cześć,

Dziś zapraszamy na lekkie i szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe. Idealne na wyczekiwanie kolejnych letnich dni ?

Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na jedną małą keksówkę ja na zdjęciu):

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta)
  • 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 gram masła
  • 2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru (na lukier)
  • Szczypta soli (użyliśmy kłodawskiej).

Making-of:

  • Masło miksujemy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajka i dalej miksujemy aż masa będzie puszysta (około 3 minuty).
  • W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do masy z jajkami wraz z jogurtem, skórką i sokiem z jednej cytryny. Ponownie miksujemy.
  • Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 30 minut (do „suchego patyczka”).
  • Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z połowy cytryny wraz z 1/3 szklanki cukru pudru. Polewamy nim ciasto. Dla dekoracji ciasto możemy posypać skórką starą z jednej cytryny.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów