Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe
Cześć,
Dziś zapraszamy na lekkie i szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe. Idealne na wyczekiwanie kolejnych letnich dni ?
Składniki (na jedną małą keksówkę ja na zdjęciu):
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta)
- 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 gram masła
- 2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru (na lukier)
- Szczypta soli (użyliśmy kłodawskiej).
Making-of:
- Masło miksujemy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajka i dalej miksujemy aż masa będzie puszysta (około 3 minuty).
- W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do masy z jajkami wraz z jogurtem, skórką i sokiem z jednej cytryny. Ponownie miksujemy.
- Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 30 minut (do „suchego patyczka”).
- Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z połowy cytryny wraz z 1/3 szklanki cukru pudru. Polewamy nim ciasto. Dla dekoracji ciasto możemy posypać skórką starą z jednej cytryny.
Smacznego!
Gosia i Przemek