Szybkie ciasto drożdżowe z agrestem i pomarańczą
Hej hej to znowu ja, życzę wam pięknego popołudnia dziś mam dla was propozycję na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania a mianowicie wystarczy tylko zamieszać składniki i gotowe a później upiec i już cieszymy się wspaniałym smakiem ciasta drożdżowego. Lubicie? To nic innego wam nie pozostaje jak skorzystać z przepisu i upiec sobie na przykład do kawki takie pyszne ciasto co wy na to? Drożdżowe to jedno z ulubionych ciast jakie lubię wykonywać a i kosztować a jak jest u was z tym ciastem?
Składniki na szybkie ciasto drożdżowe z agrestem i pomarańczą:
- opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 5 jajek rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki zimnego mleka 3,2 %,
- 3/4 szklanki oleju,
- łyżka octu,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka aromatu migdałowego
Jak zrobić szybkie ciasto drożdżowe z agrestem i pomarańczą?
Początkowo przygotować agrest oczyścić go z końcówek i umyć a pomarańcza obrać ze skórki i starać się przygotować sam miąższ jak będzie trochę błonki nie przeszkadza, następnie kolejnością jak w opisie składników dodać wszystko jajka całe roztrzepać przed wlaniem na drożdże widelcem, wsypać resztę składników i odstawić pod ściereczką w ciepłym miejscu na 1 godzinę aby drożdże zaczęły swoją pracę. Po wyznaczonym czasie całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ze sobą wszystkich składników (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
Po wyznaczonym czasie ciasto kolejny raz zamieszać łyżką a następnie przygotować blaszkę (ja użyłam keksowej) wyłożyć ją papierem do pieczenia następnie przełożyć większą część ciasta rozprowadzić je po całości blaszki na ciasto ułożyć przygotowane wcześniej owoce a na owoce wyłożyć resztę pozostawionego ciasta. Gotowe ciasto wystarczy pozostawić tylko do czasu aż rozgrzeje się piekarnik a piekarnik nastawiamy na 180 stopni po rozgrzaniu się piekarnika wstawić ciasto na drugiej półce od dołu i piec równe 60 minut jeśli zacznie się mocno przypiekać wystarczy nakryć folią aluminiową i piec nadal do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu wyjąć z blaszki i oddzielić papier od ciasta
Upieczone i wystygnięte ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy z przyjaciółmi lub dla spodziewanych się gości, to ciasto dzięki skrobi którą dodałam jest mega wilgotne a kwaskowość owoców przełamuje słodycz która jest w cieście od cukru, owoce możecie dać jakie tylko macie ochotę ja podaje tylko przykład lecz decyzja należy do was równie dobrze można to ciasto zrobić z kruszonką przygotowaną samodzielnie