Szybkie ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym

Szybkie ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym

Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto robi się tak szybko, że jakby mimochodem : ) Nie potrzeba miksera ani wagi. Łyżka i dwie miski, lub jedna miska i duży kubek wystarczą. W czasie, gdy obiad gotuje nam się na kuchence, w piekarniku mamy ciasto na deser. Akurat zdąży trochę przestygnąć do popołudniowej kawy lub herbaty. Najlepsze jest lekko ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany. Użyłam musu jabłkowego własnej roboty, ze słoika, lecz można użyć dowolnych owoców. Świeżych lub mrożonych. Mrożonych owoców do tego ciasta nie rozmrażamy. Dodam jeszcze, że to jest małe ciasto. Piekłam je w mojej ulubionej ceramicznej żółtej foremce :) W sam raz na deser po kolacji w małym gronie.

Szybkie ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym tortownica lub naczynie żaroodporne 20 cm
3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli,
4 łyżki oleju, 1/3 szkl. mleka, 2 jajka,
oraz 1 szkl. musu jabłkowego

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nastawić na 180°C. Cukier, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugim naczyniu (np. w kubku) wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Mieszankę jajeczną wlać do mąki z cukrem i wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Na dno formy wlać trochę ciasta, tyle aby całe dno było przykryte, teraz rozłożyć mus jabłkowy i przykryć go resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem wbijając go w środek ciasta, czy już jest upieczone. W upieczonym cieście patyczek powinien wyjść suchy. Ciasto przestudzić, ale nie do końca. Podawać ciepłe. My je lubimy polane kwaśną śmietaną 18%.

Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów