Szybki piernik z konfiturą pomarańczową i kremem chałwowym

Szybki piernik z konfiturą pomarańczową i kremem chałwowym

Zdjęcie - Szybki piernik z konfiturą pomarańczową i kremem chałwowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybki piernik z konfiturą pomarańczową i kremem chałwowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 180 ml oleju Oliwier
  • 25 g ciemnego kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 30 ml płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kaszy manny
  • 100 g chałwy sezamowej, waniliowej
  • 100 g konfitury pomarańczowej
  • 100 g ciemnej czekolady

Przygotowanie

250 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż uzyskamy kaszkę o konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną chałwę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

 

Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Dodajemy 250 ml mleka, olej, rozmącone jajka oraz miód i dokładnie mieszamy.

 

Ciasto przelewamy do dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach około 20 cm x 30 cm i pieczemy około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.

 

Każdy z upieczonych pierników kroimy wzdłuż na pół, tworząc w ten sposób 4 jednakowe warstwy ciasta.

 

Warstwy piernika przekładamy kremem i konfiturą pomarańczową. Dobrze dociskamy kolejne warstwy.

 

Roztapiamy czekoladę i polewamy gotowe ciasto. 

Schładzamy.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów