Szybki piernik z konfiturą pomarańczową i kremem chałwowym
Składniki
- 350 g mąki pszennej uniwersalnej
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 180 ml oleju Oliwier
- 25 g ciemnego kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 30 ml płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kaszy manny
- 100 g chałwy sezamowej, waniliowej
- 100 g konfitury pomarańczowej
- 100 g ciemnej czekolady
Przygotowanie
250 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż uzyskamy kaszkę o konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną chałwę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Dodajemy 250 ml mleka, olej, rozmącone jajka oraz miód i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach około 20 cm x 30 cm i pieczemy około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.
Każdy z upieczonych pierników kroimy wzdłuż na pół, tworząc w ten sposób 4 jednakowe warstwy ciasta.
Warstwy piernika przekładamy kremem i konfiturą pomarańczową. Dobrze dociskamy kolejne warstwy.
Roztapiamy czekoladę i polewamy gotowe ciasto.
Schładzamy.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl